28. februar 2005

Nettmusikk kan bli dyrere

Markedet for lovlig nettmusikk er nå bra nok til at plateselskapene vil at prisene skal økes. Flere store plateselskaper er nå i samtaler med digitale musikkbutikker for å få dem til å øke prisene. Plateselskapene selger i dag stort sett sanger til butikkene for 69 cent (4,2 kroner), mens prisen til kundene ligger rundt 99 cent (6 kroner). Det er prisen til butikkene de nå vil øke.
Lanserte norsk portalprogram for smarttelefoner

Norske SmartPhones Telecom lanserte i dag Freedom, et programvareprodukt for terminaler basert på Windows Mobile Pocket PC 2003 Phone Edition, som gir brukeren tilgang til informasjonstjenester fra en håndfull norske leverandører. Selskapet mener at Freedom vil kunne bli den "killer-applikasjonen" som skal til for å få bruken av smarttelefoner til virkelig å ta av.
Bank mistet 1,2 mill. kundefiler

USAs største bank har mistet hva de kaller «et lite antall» databånd med finansopplysninger om 1 million av sine kunder. Bank Of America har ingen forklaring på hva som har skjedd med tape-rullene som forsvant på vei til overføring til mer moderne lagringsmedium.
40 aktører tilbyr bredbåndstelefoni

Det antas nå å være 65.000 bredbåndstelefonikunder i Norge, og det forventes en eksplosiv vekst. Teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom spår 200.000 bredbåndstelefonikunder innen årsskiftet.

Aarønæs anslår at det er minst 20.000 på venteliste. I tillegg kommer et ukjent antall talebrukere på lukkede løsninger som Skype og MSN. Norsk Telecom spår fra 8.000 nye abonnementer per måned.

25. februar 2005

Funcom vil reklame/finanisere spill

Hvordan reklamen kan vises i spill kommer ikke helt fram av pressemeldingen, men det er potensielt flere måter det kan gjøres på ? f.eks. ved lastingen av et brett, ved pauser eller reklameplakater som en integrert del av spillet. For Anarchy Online vil det være snakk om reklameplakater i selve spillet.
EU misliker Apples prispolitikk

Mens et spor koster 0,99 euro i Tyskland og Frankrike, er prisen i Storbritannia 0,79 pund, tilsvarende 1,14 euro, skriver Wall Street Journal. Det britiske konkurransetilsynet fulgte opp saken. En talsperson for EU-kommisjonen bekrefter at Apples prispolitikk er under etterforskning.
Skolene har for tregt bredbånd

Norske skoler har for lav kapasitet på internettforbindelsen, mener Abelia. ? Internettforbindelsen til en skole i 2005 bør være på minst 10 Mb/s, sier Paul Chaffey. En av ni skoler har dette, mens fire av ti har under 2 Mbit/s. Bare 370 av landets 3200 grunnskoler har denne kapasiteten på internettlinjen inn til skolen. En tredjedel har mindre enn 2 Mb/s, viser tall fra Grunnskolens Informasjonssystem (GSI).

24. februar 2005

Største statlige IKT-satsing

Etter nesten ti års utredning gis det nå grønt lys for nødnett for ?blålysetatene? ? politivesen, brannvesen og helsevesenets utrykking.

- En milepæl, sier Tor Helge Lyngstøl i Nødnettprosjektet om Regjeringens forslag til Stortinget om å starte utbygging av et nødnett med kostnadsramme på 3,6 milliarder. Nødnettet blir trolig den største enkeltstående IKT-satsing fra Staten noensinne.
Simula-senteret utvider

Simula er i ferd med å inngå en avtale om et omfattende samarbeid som innebærer fiansiering av grunnleggende forskning i Simulasenterets avdeling for Scientific Computing i flere år fremover. Avdelingen utlyser derfor til sammen 8 postdoc-stillinger og doktorgradsstipendiater.
Google går til filmen

Google utvider stadig tjenestetilbudet sitt. Siste nytt er en spesialtiplasset filmsøk-funksjon. Nå kan man lett finne frem til filmanmeldelser i Google ved å simpelthen skrive «movie: » foran søkestrengen. Man kan naturligvis gå rett på filmtittel, men Google finner også frem hvis du søker etter skuespillere, sitater, eller utdrag fra handlingen i filmen.
Apple med TV-tjeneste

Apple er i ferd med å kjøpe TV-tjenesten Tivo, hevder analytikere i USA. TiVo har nærmest vært en fiasko i Europa. Virksomheten i Storbritannia ble lagt ned kort tid etter lanseringen. I USA er derimot historien en helt annen. Amerikanerne er helt gale etter å la selskapet lagre alt fra fotballkamper til TV-serier og filmer på harddisken etter en nøye spesifisert meny som genereres på grunnlag av tidligere valg du har foretatt.
Si hva du mener om RFID og personvern

RFID-teknologien (Radio Frequency Identification) gir mulighet for lesing og lagring av informasjon på en liten brikke uten nær kontakt eller siktlinje. For rene lager og logistikkformål er dette uproblematisk, men i forhold til mennesker kan det by på utfordringer. En EU-arbeidsgruppe vil nå se på hvordan dette påvirker personvernet, og innbyr samtidig den jevne mann til å inngi kommentarer direkte til EU.

23. februar 2005

Hjemmekopiering dreper musikken?

Av og til gjentar historien seg til det kjedsommelige. På 1970-tallet var det kassettene, deretter videomaskinene, og i dag er det cd-ene.
Telenor møter mange konkurrenter

Det knytter seg nå stor spenning til hvilken strategi Telenor vil legge seg på i forbindelse med den forestående lanseringen av bredbåndstelefoni mot massemarkedet. Telenor er sent ute, og det har i mellomtiden dukket opp et førtitalls andre aktører som tilbyr bredbåndstelefoni over ADSL, kabel-TV og fiber.

22. februar 2005

Raser mot Tine-oppslag

LOs lokallag mener det er høyreorienterte markedsliberalister som står bak det de kaller «en kampanje mot Tine». De mener at disse prøver å framstille Tines konkurrenter som små aktører i markedet, mens det i virkeligheten er sterke kapitalkrefter som står bak.
Piratkopering av TV vokser fort

Hittil har det vært mest fokus på musikk og etterhvert spillefilm, men også TV-bransjen sliter med et overraskende stort problem, avslører analyseselskapet Envisional. Årsaken er at mye av de mest populære TV-seriene produseres og sendes først i USA for så å dukke opp i Europa og andre markeder. Brukere som er utålmodige bruker blant annet BitTorrent til å laste ned de nyeste episodene serier som "Frustrerte fruer" (Desperate Housewifes) og tegneserien Simpsons.
Bankene får monopol på digital ID

I ettermiddag meldte overraskende Bankenes BetalingsSentral, (BBS), datasentralen som kobler de norske bankene sammen, at man har kjøpt ZebSign fra ErgoGroup og Telenor. Dermed har BBS og bankene fått et monopol på digitale IDer i Norge, for BBS har utviklet BankID, den eneste konkurrerende løsningen til Zebsign.
Defor får du spam

Flere enn tidligere antatt leser spam-mail, og overraskende mange handler faktisk via spam. Det er grunnen til at epostkassen din fylles opp av søppel hver eneste dag.
Flerkulturell stab gjør eierne rikere

? Internasjonal erfaring er en ubetinget suksessfaktor. Det nytter ikke å lage en nettleser mot det kinesiske marked, hvis du ikke kan kinesisk, sier markedsdirektør Rolf Assev i Opera Software til digi.no.

Det asiatiske markedet er nå spesielt i søkelyset for Opera som legger vekt på erfaring fra internasjonale operatører til mobiltelefonleverandører. USA, Kina, Japan, Korea og Russland er alle land Opera forventer en sterk vekst i.
Norge får felles nett-pålogging

Under et møte med departementet og statssekretær Eirik Lae Solberg i går, fikk digi.no en bredere forklaring av utsettelsen som inneholder en viktig nyhet. En viktig årsak til at Meyer velger å forskyve åpningen et halvt år er at man skal opprette en felles påloggingtjeneste for hele offentlig sektor. Alle offentlige tjenester må ha en slik tjeneste skal borgere/ekstene bruker kunne logge seg på og for eksempel få informasjon om endring av førerkort, søke om barnehageplass eller be om legetime.

21. februar 2005

Lokker norske studenter med dataspill

I Norge er det universitetet i Bergen har valgt oppgaver knyttet til dataspill, men det skal foreløpig ikke være noen tilbud om dataspillutdannelse. Både universitetene i Århus, Aalborg og København starter nå opp med en ny kandiatutdannelse som tilsvarer en mastergrad med spesialisering i spill. Dette er resultatet av et samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og dansk næringsliv.
Kina varsler priskrig på mobiler

Kineserne produserte 240 millioner mobiltelefoner i fjor, langt mer enn noe annet land. I år tar kineserne sikte på å lage 500 millioner mobiler. Dette vil føre til enda hardere priskrig på mobiltelefoner, sier en talsmann for kinesisk mobilindustri.
Norsk patent skal stoppe pirater

Det norske selskapet Elling Innovations har verdenspatent på en ny type kopisikring. Nå håper de på interesse fra store selskaper. I følge prosjektleder Kjell Weiss-Andersen jr i Elling Innovations tar selskapet sikte på å få tungvektere som Disney, Microsoft og Sony interessert i teknologien.
Velregissert spill

- Ica og Synnøve Finden har klart å sette Tine i klisteret. Det har skjedd i et velregissert spill som de to også har fått politikere og forbrukere med på. Denne kraftsalven kommer fra mannen som først satte søkelyset på dagligvarekjedenes hyllebonus, forsker Arne Dulsrud, ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).
Utlendinger kaprer it-jobbene

Oppsvinget i it-sektoren gir flust av nye jobber. Men mange norske it-konsulenter forblir ledige. Jobbene går i stedet til høykompetente dataingeniører fra utlandet. Blant selskapene som skal ansette mange nye i år er Fast Search & Transfer, Ementor, Opera Software, Trolltech og Itera Consulting Group. Og alle slåss om de beste arbeidstagerne, skriver Dagens Næringsliv.
Meyer utsetter borgerportalen

I dag skriver Aftenposten at borgerportalen er utsatt. Årsaken skal være at e-signaturløsninger ikke kan leveres i tide. Lanseringen av portalen blir utsatt et halvt år til 30. desember.

Ifølge Meyer er det bare Buypass (eid av Norsk Tipping og Posten) som så langt har sluttet kravspesifikasjonene til innen e-signatur. I samarbeid med næringsminister Børge Brende etablerer Meyer nå en felles sikkerhetsløsning for publikum og næringslivet.

20. februar 2005

Hva skal vi med plateselskaper?

De store plategigantene er livredde for tenåringer som laster ned musikk ulovlig over internett. Men det kan like gjerne være dem som gjør det på helt lovlig vis som tar knekken på dem.

18. februar 2005

Friere MP3-kopiering kan gi EU-krise

Avdelingsdirektør Bengt Hermansen i Kultur- og kirkedepartementet mener forbudet mot kopiering av lovlig kjøpt musikk er en helt klar klausul i EU-direktivet. Har han rett, vil ikke EU godta at Stortinget åpner for friere kopiering.

17. februar 2005

Platebransjen selv mener MP3-loven blir for streng

En samlet norsk platebransje ønsker ikke å forby kopiering til egen MP3-spiller. Det viser en ringerunde Dagbladet.no gjorde til syv av de viktigste aktørene i Norge.

- Vi er jo ikke ute etter å hindre folk å legge sin lovlig kjøpte musikk over på Ipod-en sin. Det er de som distribuerer ulovlig vi vil stoppe, sier General Manager Fred Engh i Warner Music Norge til Dagbladet.no.
Hvorfor Morten Meyer bør si nei til BankID

Computerworld (CW) har mandag 7/2 en artikkel der det står at BankID-samarbeidet ikke vil rette seg etter Moderniseringsdepartementets (MOD) krav innen PKI-området. CW følger opp på lederplass med å kreve at MOD må tilpasse seg.
Oppfinnelsen du ikke klarer deg uten

I årevis har Telenor og andre hevdet at Graham Bell demonstrerte sin første telefon i Norge og at en kjent nordmann skal ha sagt at oppfinnelsen var et morsomt leketøy. Men dette stemmer ikke, hevder telehistoriker.
USA-journalister nekter å navngi CIA-kilde

To amerikanske journalister har fått rettslig ordre om å navngi kildene som røpet en CIA-agents navn. Journalistene nekter og sier de heller vil gå i fengsel, meldte internasjonale medier onsdag.
Norge må skjerpe seg

- Norge må skjerpe seg for å henge med i telekomindustriens kjappe utvikling og vekst, mener den danske telekomanalytikeren John Strand. Han ser mange trusler mot nordisk telekomindustri, og skammer seg over nordiske politikere etter mobilmessen i Cannes.
Statistikken skjuler it-forskning

På grunnlag av offentlig statistikk er det også vanskelig å si om Norge henger etter andre land når det gjelder it-forskning. Sammenlikning over landegrenser er vanskelig på grunn av ulike beregningsmetoder. Amerikansk FoU-statistikk omfatter for eksempel all programvareutvikling, mens norsk kun innlemmer et utvalg.

16. februar 2005

Boikott mot platebransjen

Nesten 7000 har underskrevet i demonstrasjon mot Stortinget for ny åndsverkslov. På nettstedet opprop.no er det i skrivende stund 6.720 underskrifter mot den nye åndsverksloven som nå er oppe til behandling i Stortinget.
Nettet - et godt møtested?

Vi vil vel helst ha det alle sammen: en passelig partner å dele hverdagen med. Men hvor finner vi dem egentlig? Jobben, puben, treningssenteret og grønnsaksbutikken er alle blitt brukt som sjekkesteder, men i de siste årene har altså nettet seilt opp som enda en mulig møteplass. En god én også, hvis vi skal tro Dr. Jeff Gavin og kollegaene hans fra University of Bath.
9. klassinger uten datakunnskap

I forrige uke arrangerte Dataforeningen Operasjon Skoleverk 2005, der nesten 2000 elever på 9. trinn deltok. Med veiledning fra en av Dataforeningens IT-profesjonelle deltok elever både i en nettrebuskonkurranse og en test i generell IT-kompetanse.

1.470 av elevene fullførte eBorger-testen. Testen avslørte betydelig kunnskapshull i elementær bruk av data. Hele 25 prosent av elevene klarte ikke testen, som avdekker at de ikke behersker den «femte basiskunnskap» i skoleverket.
Kopisperresøksmål mot Apple og Sony

Anklagen gjelder selskapenes proprietære musikkformater med kopisperre (DRM, «digital rights management»), som hindrer brukeren å spille av musikk kjøpt i deres nettbutikker på andre produsenters avspillingsutstyr. Saksøkerne hevder at dette begrenser forbrukernes valg.

Gruppen kritiserer selskapene for ikke å sørge for at deres DRM-systemer fungerer sammen med andres DRM. Microsoft har også blitt kritisert for deres DRM, men ingen sak er reist mot dem.
Tommelen ned for trådløse nettKun en av fem bedrifter har tatt i bruk trådløst nettverk. Over 60 prosent sier at de ikke har planer om å anskaffe seg trådløst nett, og forklarer det med null behov.
Mange plages av pc-skjermen

Så mange som en halv million plager av å jobbe foran dataskjermen. Ifølge optikere skyldes én av tre synsundersøkelse problemer oppstått i forbindelse med arbeid foran en pc-skjerm. En og halv million nordmenn jobber foran en dataskjerm hele eller deler av arbeidsdagen.

15. februar 2005

Klokkertro på mobil-tv

Om få år kan mobiltelefonene våre være både mp3-spillere og tv-apparat, skal man tro pionerene i mobilindustrien. Giganten Nokia er skråsikre på at tv-sendinger direkte inn på mobilen blir noe verden vil elske.
Bredbåndstelefoni til 89 kroner måneden

Nykommeren Briiz Telecom lanserer nå en tjeneste på bredbåndstelefoni som går helt ned til 89 kroner i fast månedsavgift, med startavgift på 59 øre for samtaler til fasttelefon. Briiz har også et abonnement på 159 kroner, uten startavgift. Samtaler til mobil koster 0,99 til 1,20 i minuttet.
Bokradioen er kommet på DAB

Radio 2 Digital og Nordic Web Radio skrev radiohistorie i dag da Bokradioen ble lagt ut på DAB og Internett. Bokradioen er Norges eneste riksdekkende kommersielle DAB-kanal og verdens første bokradio, hevder Bokradioen i en pressemelding.

14. februar 2005

?Gratis? mobiltelefoni fra Skype

Det de har gjort er å legge Skype på de nye i-Mate-PDA-ene som kommer utover året på flere kontinenter. Skype er peer-to-peer-programvare som lar brukere tilknyttet internett ringe gratis til andre Skype-brukere. Hittil har dette vært begrenset til PC-brukere i tillegg til at betaprogramvare for Windows-PDAer har vært tilgjengelig for testing fra Skype.com noen måneder allerede. Ingenting nytt med andre ord.
Google hjelper nettleksikon

Det brukerstyrte nettleksikonet Wikipedia har så stror trafikk at de har problemer. Nå trer Google inn som reddende engel. Google har nå tilbudt både nye servere og mer båndbredde til Wiki Media Foundation, som drifter leksikonet.
Slik kan vi svare på nye kopiregler

De europeiske landene har gått langt i gi musikk- og filmbransjen muligheter, men det gamle lovverket var da heller ikke tilpasset digitale medier og perfekte kopier. Man må ha forståelse for at bransjen for eksempel ønsket å tette hullet i dagens norske lovverk, som i praksis gjorde MP3-nedlastning ustraffbart.

Vi må i stedet bruke vår makt som forbrukere og kjempe mot bruken av kopisperre. For musikkbransjen er ikke pålagt å bruke den. Vi må som kunder styre dem til å lage rettferdige løsninger.
Markedet venter med adsl2

Når adsl2+ tar fart, vil Nextgentel slite med gammel teknologi. Selskapet vil trolig ikke lansere adsl2+ med det første. Telenor og Catch venter også.

? Det er en kommersiell vurdering. Vi mener det ikke er behov for mer enn 8 Mbit/s, som vi allerede leverer, forteller informasjons- og markedsdirektør Morten Ågnes i Nextgentel.
Sjefen skylder alltid p[ IT-avdelingen

Hvem har skylden når et IT-prosjekt sprekker? Er det IT-avdelingen, eller har ledelsen rotet det til? Hva du ser avhenger gjerne av hvor du står. Det har analyseselskapet Gartner og magasinet Forbes dokumentert i en ny spørreundersøkelse om grunnen til at IT-prosjekter mislykkes.
Gubber styrer forskningen

Ansatte over 50 år fyller nå 55 prosent av undervisnings- og forskerstillingene ved norske universiteter og høyskoler. 18 prosent er over 60 år. Det viser ferske tall fra Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste (NSD) som omfatter til sammen 33 institusjoner.

11. februar 2005

Nettaviser prøver seg på Skup

Nytt av året er at flere nettbaserte medier har sendt inn saker til vurdering. Etter det Propaganda kjenner til er dette første gang at nettaviser leverer inn konkurransen. Både Dagbladet.no og TV 2 Nettavisen mener de har saker som er gode nok til å vinne en Skup-pris med henholdsvis U-båtbløffen og Nettavisens sak om Norges rikeste. I tillegg har både VG Nett og Hegnar Online levert metoderapporter i samarbeid med henholdsvis VG og Kapital.
Ripping til MP3 og DivX forbudt

Om Stortinget vedtar loven som i dag ble lagt fram av Regjeringen, vil du ikke lenger kunne overføre innholdet på en CD til MP3-spilleren din.
Men IT-bransjen er positiv

Organisasjonen IKT-Norge er positiv til forslaget til nye åndsverklov. I en pressemelding som ble sendt ut i dag, skriver generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge:

- IKT-Næringen er positive til et lovforslag som tar hensyn til den teknologiske utviklingen. Den norske regjering viser her et vidsyn enestående i Europa
En nasjon av lovbrytere

I dag blir Odelstingsproposisjon nummer 46 «om lov om endringer i åndsverkloven m.m.» lagt fram for Stortinget etter behandling hos Kongen i Statsråd. Universitetslektor i Informatikk Gisle Hannemyr mener at Regjeringens forslag til endringer i åndsverkloven vil gjøre oss alle til lovbrytere.
Tror det er plass til enda en aktør

Nystartede Briiz Telecom kaster seg inn i kampen om kundestrømmen som forventes på bredbåndstelefoni i år, melder Finansavisen. Selskapet oppgir at deres målsetning er å ta ti prosent av de nye kundene i 2005. Fra før av er det ni aktører på Teleprisers liste over IP-telefoniaktører.

10. februar 2005

MP3Tunes åpner slusene

Konseptet til den nyåpnete musikktjenesten MP3Tunes skiller seg vesentlig fra andre online musikktjeneste som Napster.no, MSN Music Store og markedsleder iTunes. Du står nemlig i praksis fritt til å gjøre hva du vil med låtene du kjøper og laster ned fra MP3Tunes, siden musikken simpelthen er helt standard 192kbps MP3-filer. Her slipper du - i kontrast til nevnte konkurrerende tjenester - infløkte DRM(Digital Rights Management)-systemer som hindrer deg i å kopiere, dele eller brenne musikken din, eller begrenser avspillingsmulighetene på noen som helst måte.
Kommunikasjon er ikke asymmetrisk

ra et forbrukerperspektiv og fra et kulturelt perspektiv er symmetriske forbindelser klart å ønske. Det er symmetri og stor returkanal som gir deg som kunde interaktivitet og frihet til å deler filer med hvem du vil, når du vil, uten teknologiske barrierer. Mye kan tyde på at 10 Mbit/s retur ganske snart vil bli et behov hos mange. Vi har levd i en passiv konsumentverden siden TVen kom til landet på 60-tallet. Nå har vi muligheten til å kaste tvangstrøyen og aktivisere oss atskillig mer.
EU gransker roamingpriser

EU vil på nytt granske de høye avgiftene mobiloperatørene tar for roaming, mobilkundenes bruk av andre nett når de er i utlandet. EU har i årevis vært sterkt misfornøyd med de høye roamingprisene, som er en viktig melkeku for mobiloperatørene. Både EU og forbrukermyndigheter har gang på gang påpekt at prisene ikke står i forhold til kostnadene for å levre tjenesten.
Apple Norge vil ikke love norsk iTunes

Apple lanserte sin storsuksess iTunes i ni europeiske land i oktober, men av ukjente årsaker er det bare Finland her i Norden som har fått butikk. Hva dette skyldes vil ikke Apple si noe om, men det ble nylig kjent at iTunes i Irland ble utsatt i noen ekstra måneder på grunn av uenigheter med platebransjen. Selv om norgessjef i Apple Arne Odden prøver å virke likegyldig, er det klart at han ønsker seg iTunes på plass så fort som mulig.
SCO-bevis holder ikke

Selskapet SCO ser ut til å ha tapt sin stort anlagte sak mot IBM på forhånd. Det mener en føderal dommer i USA. I følge U.S. District Judge Dale Kimball har ikke SCO greid å føre bevis for at IBM har stjålet koden deres. Han retter derfor skarp kritikk mot selskapet for å ha brydd rettsapparatet med saken. Den samme dommeren avviser på den annen side IBMs forsøk på å få saken forkastet.
Verden svarer igjen

Norge var i ferd med å bli stengt ute fra internettverden. Telenors eksperter kunne ikke finne ut hvorfor, men tvilte lenge på at feilen lå der. Men ved 22.20 tiden løsnet nettproppen, og like etter kom innrømmelsen fra Telenor.

- Det var nok dessverre vår feil alikevel. En såkalt konfigureringsfeil som gjorde at de fleste mer eller mindre ble utestengt fra utenlandske nettsteder. En koding, sannsynligvis gjort på sentralstyringsenheten på Fornebu, ble gjort feil. Og det fikk store konsekvenser, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Dagbladet.no
Valgkampen kjempes på nettet

SV investerer en halv million kroner i ny nettside frem mot valgkampen. Også Høyre har omfattende planer. I den danske valgkampen var nettet overlegent i kreativitet. Ikke bare fantes det spill der statsministerkandidat Mogens Lykketoft ble dolket i ryggen i forsøk på å samle støtte fra blant annet fagbevegelsen, men det var også live streaming av debatter, det var weblogger, kjedebrev og reklamebannere. I det hele tatt: Internett levde under valgkampen i Danmark.
Papir-kalender eller pda?

Det er solgt flere Filofax-er for 2005 enn for noe annet år. Betyr det at papirkalenderen er på vei tilbake og at pda-en er lagt i skuffen for godt? Eller vil snart elektroniske kalendere råde grunnen alene? Vi lar ekspertene svare.

9. februar 2005

Kjemper mot bredbåndsregulering

Amerikanske teleselskaper kjemper mot regulering av nye bredbåndstjenester, som ip-telefoni og video. Kongressen vurderer om det trengs ny, kraftig lovgivning på området. USAs store teleselskap er redd ny regulering vil hemme innovasjon og konkurranse i de nye markedene for telefoni og video over bredbånd. De talte tirsdag varmt for sin sak til USAs lovmakere, som for tiden vurderer om det trengs helt ny lovgivning for å takle nye juridiske problemstillinger. Forrige telekommunikasjonslov er fra 1996, og anses allerede som utdatert, ifølge Reuters.
Fast venter tidoblet søkemarked

Fast-sjef John M. Lervik strutter av selvtillit etter et sterkt 2004. - Dette er bare begynnelsen for Fast. Søkemarkedet er dramatisk mye større enn det vi ser i dag, sier Lervik. Fast-aksjen handles onsdag høyere enn noensinne.
TV 2-ansatte vil ha dobbel NRK-lønn

Med bare 490 ansatte mot 3900 i NRK mener klubbleder Jarle Marøy i TV 2 at det er naturlig at TV 2-ansatte tjener det dobbelte av det de gjør i NRK.

8. februar 2005

Norge kjøper stadig mer IT-produkter

Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde tall i dag som viser at norske bedrifter, offentlig sektor og privatpersoner kjøpte IT-utstyr for rekordsummer i fjor. I 2004 ble det importert IKT-varer for 36,1 milliarder kroner. Dette tilsvarte en vekst på 20,9 prosent i forhold til året før og en vekst på 5,6 prosent i forhold til toppårene 2000 og 2001.
Microsoft skal lage film selv

Microsoft vil legge føringene selv når selskapet skal filmatisere deres store dataspillsuksess i fjor, Halo 2. Variety melder at selskapet har hyret inn forfatteren Alex Garland til å skrive manus, som er mannen bak boka og filmen The Beach. Microsofts vil ifølge Variety tråkke mye lenger inn på Hollywoods territorium enn det som er vanlig for et teknologiselskap. De vil ferdigutvikle manuset før de involverer et filmstudio.
Pentagon betaler journalister på Balkan

Nettavisene Southeast European Times og Magharebia drives av Pentagon. De to nettsidene er klare eksempler på såkalte informasjonsoperasjoner fra Pentagons side, der målet er å imøtegå "desinformasjon", som USAs myndigheter kaller det. En talsmann for amerikanernes European Command i Stuttgart, oberstløytnant Derek Kaufman, bekrefter at Southeast European Times ble opprettet i forbindelse med krigen mot Serbias president Slobodan Milosevic i 1999.
Bredbånd kan være tregbånd

Har du bestilt 2 megabit/sekund inn og 256 kilobit/sekund ut og føler du har superraskt Internett hjemme? Det kan vise seg å være en teoretisk hastighet. Tester viser at mange i beste fall får halvparten av denne hastigheten hjemme hos seg selv.

- De fleste får langt mindre enn halvparten. Enkelte får bare 10 prosent av den kapasiteten som står på esken fra bredbåndsleverandøren, sier Aarønæs, daglig leder i Norsk Telecom.
Her blir epost gjort om til brev

Samtidig som stadig flere av oss slutter å skrive brev ved hjelp av penn og papir og bare bruker den elektroniske varianten, er det fortsatt mange som ikke har epost og internett. Men disse kan du likevel sende en epost til. Dette kalles hybridpost. Tall fra Posten i Danmark viser at av deres sendte brev, var to prosent hybridpost, mens 10 prosent av alle brev sendt i Sverige var hybridpost for noen år siden. Tallene for Finland er noe høyere. Størst andel av hybridpost er det i Italia.
Den nye fattigdommen

Å være fattig i Norge oppleves som tøffere enn noen gang. De fattige føler seg utrygge, ufrie og sett ned på. I boken ?Fattigdommens psykologi? gir professor og psykolog Kjell Underlid et sterkt innblikk i hvordan det oppleves å være fattig i landet som er kåret til verdens beste å bo i.
Halverte prisen med eget fibernett

Oslo kommunes egen ?teleoperatør? IKT Strategi har alt bevist at selvgjort faktisk er velgjort. Ved å operere som en egen bredbåndsoperatør kan Oslo kommune spare store summer og få bedre kontroll og sikkerhet i sitt eget nett.

? Vi leier mørk fiber (kun fiber-linja, red. anm.) og styrer resten selv. Kommunen leverer også SHDSL billigere selv enn det man kan leie i markedet, forteller spesialrådgiver Rune Kjelsberg i IKT Strategi, en enhet i Utviklings- og kompetanseetaten (UKE).
Norsk IKT-delegasjon i India

Abelia-leder Paul Chaffey leder den norske næringslivsdelegasjonen som er med nærings- og handelsminister Børge Brende til India denne uken. Med i delegasjonen er også flere av Abelias medlemsbedrifter innen IKT, forskning og rådgivning. Det er lagt opp til et omfattende program for å presentere norske bedrifter overfor indisk næringsliv og næringslivsorganisasjoner. Delegasjonen skal besøke New Dehli, Bangalore og Mumbai, forteller Abelia.

7. februar 2005

Rosing - Ungdomsprisen 2005

I år ønsker VG Nett og Den Norske Dataforeningen å sette søkelyset på de unge talentene i Norge også. Ungdomsprisen vil gå til den eller de som har laget den beste animasjonen, kortfilmen eller spillet blant de innleverte bidragene. Alle deltakerne i konkurransen må være 18 år eller yngre per 25. april 2005. De innleverte bidragene må være helt og holdent utviklet av deltakerne, hjelp utenifra er ikke tillatt. Flere personer kan samarbeide om ett bidrag.
Starter priskrig på strøm og mobil

Agder Energi satser knallhardt på å bli billigst på strøm og mobiltelefoni i Norge. Nylanseringen Noextras.net skal gi forbrukere besparelser på flere tusen kroner i året. Gjennom å kjøpe strøm og telefoni gjennom Noextras.net, som er helt nettbasert, skal forbrukere kunne spare opp mot 6.000 kroner i året.
Hør nettradio overalt

Tradisjonell nettradio krever at alle lytterne er inne samtidig, og blir dermed et problem nå radiokanalen øker i popularitet. Det skjønte den tidligere MTV-kjendisen Adam Curry. Han utviklet et lite program kalt Ipodder. Dette progammet gjør det enkelt å lase ned en lydfil med et ferdig radioprogram og legge det inn på en bærbar spiller. Programmet blir på Linux-vis stadig forbedret og utvidet, slik at det blir lettere å bruke.
Brende frykter ikke indisk it-industri

Næringsminister Børge Brende fikk høre hvordan HP og Oracle i Norge benytter sine respektive søster-selskaper i India. Men til tross for at alle peker på den høye kompetansen og det lave lønnsnivået til indiske it-ingeniører, frykter ikke Brende at norsk it-relatert industri skal bli feid av banen.
Telio dominerer bredbåndstelefoni

Telio har over halvparten av privatabonnentene på bredbåndstelefoni. Den lille IP-pioneren økte med 5800 nye kunder bare i januar, og har nå passert 36 000. NextGenTel og Catch har mye saktere vekst på bredbåndstelefoni.
Budrobot kan ha lurt tusener

Flere tusen nordmenn kan ha blitt lurt av et datasystem som skal ha lagt inn fiktive bud hos nettauksjonsfirmaet Jackpot. Det hevder både systemleverandøren og den tidligere daglige lederen for auksjonen, skriver Dagens Næringsliv.
Full fres i offentlig IT

Den mest spennende IT-utviklingen skjer i det offentlige, mener IT-topp Hege Skryseth. Hun trekker frem selvangivelsen, AltInn, MinSide og St. Olavs hospital som eksempler.

- Offentlig sektor er i ferd med å passere næringslivet når det gjelder å ta i bruk moderne IT. Det er ingen tvil om at det er mest fart i det offentlige nå. Det er på tide å ta livet av myten om at offentlig sektor er tungrodd på dette feltet, mener Hege Skryseth.
Et funn for it-Norge

Skattefunn har blitt en gullgruve for it-selskaper og andre som utvikler it-relaterte produkter eller programvare. En oversikt fra Norges forskningsråd viser at 1724 it-relaterte prosjekter verdt 3,41 milliarder kroner fra i fjor får en samlet skattegevinst på 580 millioner kroner. Fortsatt er kun rundt to-tredeler av alle fjorårets søknader om refusjon over Skattefunn ferdigbehandlet. Er it-andelen like stor i de ubehandlede søknadene, vil skattefordelen komme til å passere 800 millioner kroner.



5. februar 2005

Verkt?y for kunnskap

Debatten går høyt om de nasjonale prøvene, etter at resultatet fra fjorårets prøver nå er offentliggjort. Og nettopp de gode resultatene i Oslo er et godt inntak til noen av problemstillingene, for det er ikke helt enkelt å se hvorfor Oslo skal gjøre det så bra. Kanskje er skolebyråd Torger Ødegaard inne på noe viktig når han i Dagsavisen i går peker på at Oslo har tjuvstartet gjennom de såkalte Oslo-prøvene, og at elevene er bedre trent i å håndtere denne type tester, og lærerne i å nyttiggjøre seg resultatene.

4. februar 2005

Napster vil ta iTunes

Napster melder i dag at det vil la fans laste ned så mye musikk de vil for 14,90 dollar måneden, skriver New York Daily News. Det tilsvarer såvidt under 100-lappen i norske kroner. Til sammenlignig koster det 99 euro per sang på iTunes, eller 29 kroner låten på norske mobster.no.

Napster tror brukerene heller vil ha en flat pris og fri nedlasting. Napster To Go's nye prismodell er svært attraktiv dersom man laster ned mer enn et album i måneden.
Reagerer på sjefsbonuser i BT

I år får de ansatte journalistene i Bergens Tidende (BT) for første gang i moderne tid bonus på 10.000 kroner. Men det er fjerde gang toppsjefene i BT håver inn kjempebonuser. Didrik Munch og Einar Hålien får rundt 600.000 kroner.

? At to sjefer hanker inn bonus på toppen av millionlønninger for en verdiøkning som vi alle er med på å skape oppleves som urettferdig og meningsløst, sier leder i redaksjonsklubben Rune Valderhaug. Helst ville han at lederne skulle fått samme bonus som de ansatte.
Få tastet inn regningen i India

Hittil har kunder måttet taste inn regninger i ERP-systemer selv og små bedrifter har ikke volum nok til å sette dette ute til et lavkostland. Men Kontorplassen.no har et stort samlevolum og har nå satt opp en outsourcing til India. Selskapet har nå åpnet en løsning der kundene skanner inn regninger. Mye vil bli prosessert automatisk med OCR og så sendt til Bankenes betalingssentral.

3. februar 2005

Nytt fokus innen åpen kildekode

Open Source Initiative (OSI) ble etablert av Eric Steven Raymond i 1998 for å uttrykke en konsensus rundt definisjonen av begrepet åpen kildekode. Da OSI ble dannet, var åpen kildekode en dugnadsbevegelse. I dag er noen av verdens største kommersielle selskaper nøkkelaktører, og organisasjonen føler derfor et behov for å legge om driften. Det er ikke lenger nok å definere begrepet.
Norsk sikkerhetsavtale med Microsoft

Microsoft skal varsle relevante myndigheter i deltakerlandene når nye sikkerhetsfarer oppstår, holde dem løpende orientert om trender, gi innsyn i egen sikkerhetsteknologi og tilby muligheter for faglig fordypning til utvalgte eksperter, sier Ole Tom Seierstad som leder Microsofts arbeid for IT-sikkerhet i Norge.
Prispress på ADSL senker Nextgentel

Nextgentel melder at prispress og kostnader knyttet til ansattes aksjeopsjoner fører til at NextGenTel vil levere røde tall på bunnlinjen i fjerde kvartal. Prispresset fører også til en negativ effekt på veksten i salget til NextGenTel.

"Introduksjonen av lav-ende produktene og null i etableringspris har hatt en negativ effekt på topplinjeveksten i fjerde kvartal 2004 gjennom lavere ARPU (gjennomsnittelig inntekt per linje", skriver NextGenTel i en meldingen.
Gratis advokathjelp til Linux

Et konsortium med blant annet Hewlett-Packard , Intel og IBM har skaffet en foreløpig startkapital på fire millioner dollar. De samme selskapene står bak Open Source Development Labs, et konsortium som vil bidra til å øke bruken av Linux. Denne gruppen skapte i fjor et fond på 10 millioner dollar til å forsvare grunnleggeren av Linux, finnen Linus Thorvalds, mot mulige søksmål.

Se The Software Freedom Law Center (SFLC)
Med rett til å fortelje

Jussen treng eit nytt språk, meiner Jørn Øyrehagen Sunde. Med si nye bok om norsk rettskulturhistorie gir han sitt bidrag.

- Rettshistoria kan gjere juristar betre til å kommunisere med det norske samfunnet og med det internasjonale samfunnet. Det er viktig for å la norsk rettskultur påverke den internasjonale, vi har mykje godt å lære bort, seier forfattar og stipendiat Jørn Øyrehagen Sunde ved Universitetet i Bergen.
Vil selge MP3-låter uten kopisperre

Folk vil helst slippe kopisperrer og sære, proprietære formater. Det mener MP3-veteran Michael Robertson, som skal selge ubeskyttet musikk gjennom sin nye tjeneste MP3Tunes. Foruten å stå bak Linux-selskapet Linspire, er Robertson mest kjent for å i sin tid ha startet det engang så populære musikknettstedet MP3.com, som lot surfere høre og laste ned MP3-musikk fra over 250.000 uavhengige artister.

2. februar 2005

Tøffere for TV-pirater

Nå skal det bli vanskeligere å kopiere video mellom utstyr i hjemmet. Filer kopiert fra DVD-spilleren skal bare kunne lagres i korte perioder. Microsoft har nemlig lisensiert teknologi fra Macrovision som skal gjøre det vanskeligere å lage kopier via analoge forbindelser i stua, som for eksempel forbindelsen mellom en harddiskbasert videoopptaker/set-top-boks og en TV.


Stiller bak i 3G-køen


Store mobiloperatører kommer først i køen for leveranser av nye 3G-mobiler. Relativt små operatører, som TeliaSonera og Telenor, får problemer med å skaffe seg de mest attraktive modellene, hevder Vodafones Sverigesjef. Etter å ha klaget i tre år på generell mangel på skikkelige 3G-mobiler fra produsentene, klager operatører som Telenor og andre nå på at det er vanskelig å bli prioritert når produsentene bestemmer hvem som får kjøpe de nye mobiltelefonene.
De ansatte rømmer fra Ementor

Ementor har slitt i mange år og i fjor gav dette seg fullt utslag blant de ansatte. For 2004 var året da IT-bransjen endelig var tilbake i vekst og det ble lettere å skaffe seg jobb andre steder. Tall som ble lagt frem under resultatpresentasjonen i fjor viser at Ementor hadde en utskiftning (turnover) på hele 18,7 prosent i staben, skriver Finansavisen. Dette tilsier at mer enn 400 ansatte sluttet i løpet av året på tvers av Norden.
Nye MSN ikke bedre på norske søk

Noen stikkprøver på norske nettsteder og forskjellige kombinasjoner av norske ord indikerer at Google fremdeles er best på norske søk. I de mange tilfeller finner Google både flere og bedre treff. Men det er ofte et stort sprik mellom treffene Google og MSN gir, noe som gjør at det kan lønne seg å bruke begge.
Skype lanserer ferdigversjoner

Skype er verdens største leverandør av IP-telefoni og har mer enn 23 millioner brukere. Brukertallet øker i tillegg med mer enn 130 000 brukere hver dag. Med disse versjonene ringer man selvsagt gratis til andre Skype-brukere, mens man kan bruke SkypeOut til å ringe rimelig til vanlig telefoner over hele verden.

1. februar 2005

Google blir domeneregistrar

Google har nylig blitt en ICANN-akredittert domeneregistrar. Dette betyr at selskapet har anledning til å registrere toppnivå-domener direkte. Google tilbyr allerede en annonsetjeneste som lar domeneselgere tjene penger på ikke-aktive nettadresser. Selskapet har for eksempel også mulighet til å tilby aktuelle domenenavn til brukere av sin Blogger-tjeneste.
MSN Search lansert

Microsoft tar i dag sin nye søketjeneste ut av betafasen, og begynner fiskingingen etter Google-brukere. Men ikke alt er klart i den norske utgaven enda. Som et ledd i MSNs uttalte visjon om å hjelpe nettsurfere «realisere sitt virkelige potensial», lanserer Microsoft i dag sin nye søketjeneste. Med det mener programvaregiganten å kunne tilby nettsøk som er konkurransedyktig med Google, Yahoo og de andre store.
- Gates vil innrede hjemmet ditt

Bill Gates lover å gjøre det tryggere å handle på internett. På lengre sikt ønsker Microsoft-sjefen å hjelpe deg med bekabling av hjemmet ditt, sa han på en pressekonferanse i München mandag. Det betyr at husholdnings- og underholdningsapparatene dine skal kobles til et kabelnett slik at de alle kan styres digitalt. Dette er ikke lenger fremtidsmusikk, men vil snart bli en helt vanlig del av virkeligheten i rike industriland, framholdt Gates
IKT-bransjen fremmer hjemmekontor

Stadig flere IKT-bedrifter legger opp til utstrakt kundekontakt og hjemmekontorløsninger. Med bærbar PC, mobiltelefon og tekniske løsninger som gjør det enkelt å komme inn på bedriftsinterne tjenester, er hjemmekontorløsninger i ferd med å bli et gode i IKT-bransjen.
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket