31. mai 2005

Ny Torrent-søkeside ypper

Defiant.ws er en ny søkemotor for å finne frem til såkalte torrents, som er pekere til filer som man kan laste ned fra andre brukere av BitTorrent-fildelingsnettverket.

- Torrentspy er for treg, MyBittorrent er unøyaktig, og Bittorrent.com er full av døde lenker til pornosider, sier Defiant-skaperen i et intervju med nettstedet Slyck.
Sterk vekst for kunnskapsbedrifter

Tall utarbeidet av analyseselskapet Econ og Abelia - NHOs bransjeorganisasjon for IT- og kunnskapsnæringen - viser at denne sektoren har vokst nesten like raskt som oljeindustrien.

- Analysen tallfester tydelig hvor veksten er. Det gjenspeiles ikke i den politiske debatten. Politikerne er mest opptatt av å beskytte industrier som er på vei ned, i stedet for å legge forholdene til rette for næringene som er i vekst, sier Paul Chaffey, sjef i Abelia.

30. mai 2005

Raser mot Microsoft-patent

Reaksjonene lot ikke vente på seg da Microsoft fikk innvilget patent på konvertering av objekter til XML-filer.

Utvikleren Roderick Klein vil på sin side ikke legge skylden på Microsoft, men derimot på USAs patentkotor, som han mener er for slepphendt med å dele ut patenter.
Dumper offentlig ansatte

Det private næringslivet vil ikke ansette personer fra offentlig sektor. De er for lite resultatorienterte og for opptatt av regler og arbeidstid, ifølge en ny undersøkelse.

Undersøkelsen blant norske næringslivsledere som ukeavisa Mandag Morgen har fått utført viser at hvis de blir bedt om å vurdere ansettelse av medarbeidere med ellers like kvalifikasjoner, blir kandidater med erfaring fra private bedrifter plassert langt foran kandidater fra det offentlige.
Svindyr 3G i utlandet

I utgangspunktet skal det være slik at du med 3G unngår den roaming-problematikken vil kjenner fra den gamle GSM-verdenen. Men i følge analysebyrået Gartner er bruk av 3G utenfor det området der din teleoperatør holder til rene risikosporten.
Bredbåndsleverandører må gå sammen

Bare i Norge tjener mobiloperatørene 1 milliard i året i mobile tjenester, mens bredbåndsoperatørene ikke drar inn noe. Bredbåndsbransjen må med andre ord lære av mobilaktørene og åpne for et mer åpent og dynamisk marked. I stedet for at hver operatør skal stå for alle tjenester og innhold selv, mener John Strand at det vil det være nødvendig både å stå sammen og å la aktører utenfra slippe til og skalafordele.

27. mai 2005

Lanserer bredbånd over satellitt

Sat24.no introduserer bredbånd over satellitt. Dermed tettes hullene for de som ikke får bredbånd i tynt befolkede områder.

? Fra og med 23.mai leverer vi bredbånd over hele landet via satellitt, uten geografiske begrensninger som man finner hos de tradisjonelle bredbåndstilbydere, sier Morten Berntsen i Sat24.no.
Slik vil Google satse i Norge

Det har lenge ligget i kortene at den svært populære søkemotoren Google var på vei til Norge. Konkurrentene i Eniro, som eier Kvasir, har allerede forberedt seg på det lenge. Denne uken åpner Google kontoret i Oslo, og der sitter en ringrev innen nettreklame, Jan Grønbech. Han var tidligere Norges-sjef for reklamenettverket Doubleclick, som siden ble Adlink, og har etter det vært med på å lansere rubrikkannonsenettstedet Zett.no.

26. mai 2005

Flom av nye ord

Når Store norske leksikon nå kommer i ny utgave, er den spekket med nye ord fra internett, fjernsyn og telefoni.

? Ingen sektor har høyere tilstrømming av nye ord enn IKT. Fornyelsesprosenten for denne gruppen ord er 16 prosent, over dobbelt så mye som for leksikonutgaven totalt, sier sjefredaktør Petter Henriksen i Kunnskapsforlaget til Newswire.
BitTorrent-kjempe stoppet

En av de største BitTorrent-nettstedene i verden ble i går lagt ned etter en storaksjon fra amerikanske myndigheter. FBI var med på å gjennomsøke 10 boliger i USA for å få stoppet det «teknologisk sofistikerte PSP-nettverket» EliteTorrents.
Nå er det opp til EU om ny MP3-lov

Regjeringens forslag til ny åndsverklov, som ble lagt frem i februar, fikk mye kritikk for at det skulle bli forbudt å kopiere CD-plater med kopisperre over på MP3-spillere. EUs direktiv forbyr nemlig det å bryte en kopisperre.

Men nå trosser Høyre, Kr.F. og Venstre i Stortinget både sin egen regjering og EU, melder Aftenposten. Tidligere har Arbeiderpartiet gjort det klart at de går mot regjeringens forslag til åndsverklov.
BitTorrent åpner søkemotor

BitTorrent-skaper Bram Cohen ut med et alternativ som kan gjøre det vanskeligere for myndighetene i kampen mot piratene. Cohen har nemlig lansert en søkemotor for BitTorrent-filer som gir svar på søketekster utrolig raskt og med informasjon som .torrent-link, filnavn, antall filer, forventet hastighet og størrelse. Tyske Der Spiegel sammenlikner dette med Google.

25. mai 2005

IT-utdannede uten sosiale ferdigheter

IT-bransjen skriker etter erfarne konsulenter som kan håndtere kunder og gi fakturerbare timer. Det er spesielt kompetanse på SAP, Java, .Net og SOA (åpen arkitektur) som etterspørres. Samtidig sliter nyutdannede med å få jobb, og det er fortsatt nesten 2.000 fristilte IT-folk i Aetats database.

Nå sier Olaf Bergesen i Orion Search International til Finansavisen at mangel på sosiale egenskaper er årsaken til at mange unge IT-utdannede har problemer med å få jobb.
Flertall for spionvare-forbud

Representantenes Hus i USA har med overveldende flertall vedtatt en lov som forbyr programmer som spionerer på PC-brukere. Såkalt spionvare eller spyware har de siste årene blitt en pest og en plage for svært mange PC-brukere. Disse programmene registrerer i beste fall surfevanene dine, slik at de kan bombardere deg med annonser for produkter de tror du trenger.

24. mai 2005

PT tar grep om Telenor-makt

Telenor skal reguleres sterkere blant annet for infrastruktur og nasjonal roaming, men PT vil lette reguleringen av videresalg. Netcom vil ikke lenger være regulert i markedet for tilgang og samtaleoriginering.

- PT ønsker å videreføre en streng regulering av deling av infrastruktur og nasjonal roaming med sikte på at flere selskap skal kunne bygge egne mobilnett. Økt konkurranse mellom flere selskap på grossistnivå vil på sikt gi forbrukerne lavere priser, sier PT-direktør Willy Jensen i en kommentar.
Datatilsynet frykter mp3-lov

Datatilsynet frykter for konsekvensene dersom Regjeringens forslag til en ny åndsverkslov, den såkalte mp3-loven, blir vedtatt. I et brev til Stortingets kulturkomité advarer Datatilsynet det mot konsekvensene av forslaget til ny åndsverklov. Tilsynet frykter at den nye loven kan føre til overvåking av musikk eller filmer du laster ned fra nettet.
Søkebase for torrent-filer

Gründeren til Bittorrent, Bram Cohen, holder på å utvikle en base som indekserer alle torrent-filer. Cohen mener at det fremdeles er for vanskelig å finne frem til de ønskede filer, skriver pressebyrået AP.

Ifølge Cohen er den nye søkemotoren nesten ferdig og lanseres den i løpet av noen dager.

23. mai 2005

Skype-investor inn i Trolltech

Det norske it-selskapet Trolltech henter inn frisk kapital for første gang på lenge. Blant investorene er Index Ventures, som tidligere har investert i teknologipionerene Skype og MySQL.

Trolltech er blant annet markedsledende på programvare til mobiltelefoner med Linux-plattform. Selskapet mener interessen for emisjonen i selskapet viser at det er vekst og vilje i markedet Trolltech opererer i.
Sluker bredbåndskonkurrenter

Telenor har signert avtaler med aksjonærene i svenske Bredbandsbolaget og danske Cybercity om å kjøpe selskapene for henholdsvis SEK 6,0 milliarder og DKK 1,4 milliarder.

Bredbandsbolaget er den nest største tilbyderen av bredbåndstjenester i Sverige med 335.000 kunder og 24 prosent markedsandel.. Med sitt IP-baserte fiber- og DSL-nettverk er Bredbandsbolaget synonymt med høyhastighets-bredbånd. Selskapet lanserte bredbåndstelefoni i 2003, og betjener i dag 80.000 bredbåndstelefonikunder. Nylig lanserte Bredbandsbolaget IP-TV, og tilbyr dermed full triple-play.

19. mai 2005

Uaktuelt å regulere bredbåndsmarkedet

Post- og teletilsynets direktør Willy Jensen er nesten utelukkende positiv til de "ville" tilstandene i bredbåndsmarkedet. Det vrimler av små aktører, særlig på regionalt nivå.

-- Det vil og skal være cowboyer i markedet. Noen faller av hesten, andre ganger er det hesten som faller, sa Jensen da han mandag la fram Post- og teletilsynets markedsstatistikk for 2004.
Sverige får enda billigere bredbånd

Telia setter ned prisene på bredbånd og får Telenors oppgraderte tilbud til å fremstå som dyrt og litt tregt. Telenors fremgang i forhold til Telia er ikke fortjent, hvis man dømmer ut fra hastighetene de to tidligere monopolistene tilbyr, og prisene de krever. Telia knuser nemlig sin tidligere fusjonspartner på både pris og hastighet, og gir dessuten kundene større fleksibilitet, med ekstra tilbud både for små- og storbrukere.
Er Opera eller Firefox best?

Open Source-nettstedet NewsForge har gjort en grundig test av nettleserne Opera 8.0 og Firefox 1.0 på plattformene SUSE Linux 9.1, Mac OS X Panther og Windows 2000. Målet var å finne ut hvem av disse som er best.

18. mai 2005

Medielederne ser ikke nettet som en trussel

- Det er en tendens til at toppledere ikke ser nettet som en trussel, men som en mulighet. For bransjen generelt, derimot, er de mer usikre, sier Arne Krumsvik, stipendiat i digitale medier ved Høgskolen i Oslo.
Ny teknikk kidnapper filene

Sikkerhetsselskapet CSIS varsler om en ny sikkerhetstrussel. Ransomware er en ny teknikk som kidnapper brukerens filer. For blir du rammet, krypteres filene dine og du må betale for å få utlevert passordet.
Trenger vi den nye åndsverkloven?

Debatten raser om den såkalte mp3-loven. Jusprofessor Jon Bing og leder i Elektronisk Forpost Norge, Thomas Granstad, hjelper deg med å skille snørr og bart.
N-Gage-spill på andre mobiler

Nokia har nemlig ikke avsluttet sin spillflørt N-Gage bare fordi håndholdte konsoller som Nintendo DS og Sony PlayStation Portable (PSP) har dukket opp. De vil nå i stedet gjøre det mulig å benytte N-Gage-spill på flere Nokia-mobiler.

Selskapet skal nemlig lansere en ny løsning for mobilspill med bedre 3D-grafikk og enklere søk, kjøp og installasjon av spillene. Alle spillene som vil være tilgengelig via den nye løsningen fra Nokia vil åpne opp for multiplayer-muligheter via N-Gage Arena.

13. mai 2005

Tabloidene er påvei mot stupet

Professor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, hevder at tabloidene er på vei ned skråningen, mot stupet. Han mener det er opp til avisene å snu denne utviklingen. Aarebrot hevder at avisene nå må gi leserne det leserne vil ha, i stedet for å fore dem med kjendiser og sport.
Krig mot TV-deling

Hittil har MPAA (Motion Picture Association of America) konsentrert seg om delingen av spillefilm og piratkopierte DVD-plater. Nå har turen kommet til TV-serier. Det har etter hvert blitt en populær syssel for mange - også nordmenn - å laste ned de siste episodene av favorittserien fra nettet. Som oftest ligger USA i forkant, og da kan man se siste episode før den dukker opp på TV i Norge.
Mobilen vil slå ut iPod

I et intervju publisert i den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung, sier Bill Gates at mobiltelefoner med MP3-spiller i fremtiden vil bli foretrukket fremfor rene MP3-spillere.

I det samme intervjuet langer Bill Gates ut mot Apple og sier "Selv så god som Apple muligens er, tror jeg ikke at iPods suksess vil fotsette over lengre tid". Deretter forsvarer han sitt utsagn: "Du kan trekke paralleller til datamaskiner: Apple var sterke på dette området tidligere med sin Macintosh og sitt grafiske grensesnitt - som iPod i dag. Så mistet de sin posisjon".

12. mai 2005

Tabloidene mer og mer lik Se og Hør

87 prosent av journalistene og 77 prosent av publium mener at VG og Dagbladet er blitt mer og mer lik Se og Hør og Her og Nå i løpet av de siste 5 årene, viser en fersk undersøkelse gjort av Norsk Respons.

- Kan det være en ide å begynne å spørre leserne i stedet for å kjøpe konsulentrapporter?, spurte Frank Aarebrot i debatten ?Tabloidene mot stupet?? under Nordiske Mediedager.
N?del?st arbeidsmarked

Etter flere år med høye ledigtall for it-folk, er det igjen høy temperatur i arbeidmarkedet. Men langtidsledigheten i bransjen er fremdeles høy. Blant de 1.889 systemutviklere og dataingeniører som er registert ledige i Aetats databaser har 33 prosent vært uten arbeid i over seks måneder. Gjennomsnittet i basen for alle ledige er 26 prosent.

Dette er trist for dem det gjelder, men årsaken er åpenbar. Det er mange rundt om i Norge som sitter på it-kompetanse som rett og slett er gått av moten. Skiftende trender gjør arbeidsmarkedet nådeløst.

11. mai 2005

Journalisten.no

På det såkalte Medientreffpunkt Mitteldeutschland, som pågår i Leipzig i disse dager, ble det tirsdag lagt fram en undersøkelse som viser at det er mest feil i avisene på mandager og i helgene. På disse dagene har også politikkens 6. divisjonsspillere større spillerom enn ellers. Ukjente politikere slipper til i spaltene, og de får spalteplass for utspill som ikke ville hatt en sjanse for å nå opp i nyhetsbildet på en vanlig hverdag. Nyhetstilfanget er mye mindre, og det gjør at det kommer mye rart på trykk.
Yahoo! skal knuse iTunes

Etter et år med utvikling ble musikkjukeboksen Yahoo! Music Engine lansert i går. Samtidig åpnet Yahoo! dørene til sin nettbutikk for nedlastbar musikk. Her får brukerne tilgang til det hittil største utvalget, totalt godt over 1 million låter. Og i motsetning til iTunes, satser Yahoo! først og fremst på leieprinsippet, det vil si at du leier tilgang til musikken, du kjøper den ikke. For én måneds fri tilgang til hele biblioteket betaler brukerne i underkant av 5 dollar (31 kr).


-På sentrale punkter er formidlingskapitlet i Forskningsmeldingen preget av naivitet, uvitenhet og manglende vilje til kommunikasjon. Det hevder Harald Hornmoen ved Journalistutdanningen i Oslo i denne kommentaren.

10. mai 2005

-Skaper falskt bilde av samfunnet

Programmer som Holmgang på TV 2 og Standpunkt på NRK, der folk oppfordres til å ringe inn og stemme, skaper et falskt bilde av samfunnet, mener professor Frank Aarebrot.

Tirsdag la han fram resultater fra en omfattende undersøkelse som er gjort om folks oppfatning av slike programmer. Det viser seg at svært mange oppfatter resultatene av slike avstemninger som representative for folkemeningen.
ITunes Norge har åpnet dørene

Den norske avdelingen av nettmusikktjenesten iTunes åpnet dørene natt til tirsdag. Dermed kan norske musikkinteresserte for første gang handle på den populære nettbutikken.

De norske prisene er overraskende lave. En sang koster 8 kroner. Skal du ha et helt album må du ut med 80 kroner. ITunes Music Store (ITMS) har etter manges mening revolusjonert musikkbransjen siden den åpnet dørene for to år siden. Og datagiganten Apple som står bak, legger ikke skjul på sine ambisjoner. Dette er måten alle vil kjøpe musikk på i framtida. I alle fall hvis Apple får viljen sin.
Netcoms 3G-kort er revet bort

NetCom vil ikke oppgi nøyaktiv hva de har solgt, men sier det er snakk om noen få tusen, og under fem tusen så langt, siden salget startet i mars. Antallet bestillinger som ligger inne er noe høyere enn det totale antallet de har solgt.

Nå økes anslagene for videre salg, og det virkelige trykket settes først inn i september, når de nye kortene kommer. Da skal NetCom kunne levere nye kort, som åpner for sømløshet mellom UMTS og EDGE.
IKT-Norge støtter EUs patentdirektiv

I våres vedtok EUs ministerråd EU-kommisjonens forslag til direktiv om patenter på «data-implementerte oppfinnelser» ? «computer implemented inventions» ? trass i en enstemmig oppfordring fra EU-parlamentet om å skrive om utkastet og starte hele saksbehandlingen på nytt.

I en pressemelding tar IKT-Norge og generalsekretær Per Morten Hoff standpunkt for direktivet, og uttrykker bekymring for at så få norske bedrifter søker å beskytte sine oppfinnelser og nye ideer.

9. mai 2005

Norge er nordisk jumbo på mobilpriser

Både Danmark, Sverige, Finland og Island har langt lavere mobilpriser enn Norge, viser en sammenligning basert på utgiftene for småbrukere i OECD-land som PT har gjort (målt i dollar og justert for ulikheter i kjøpekraft). I Sverige er prisene innen denne kategorien mer enn halvert fra februar 2004 til februar 2005, mens nedgangen i Norge har vært minimal.
Avviser kopibeskyttelse på tv

En amerikansk domstol har enstemmig avvist et forslag om å legge til koder til programmer for å stoppe kopiering av film og show fra digital-tv. Det var det amerikanske teletilsynet Federal Communications Commission (FCC) som ønsket å legge til en kode, en slags merking av tv-programmer, for å sikre disse mot kopiering. Domstolen uttalte seg ikke om merkingen i seg selv er lovlig eller ikke, men mener at FCC ikke har myndighet å legge til merking. Ifølge juridiske eksperter IDG News service har snakket med er det usannsynlig at FCC vil anke dommen.
Voldsom vekst for Telio

Ip-telefoniselskapet Telio melder om en enorm interesse, og kan trolig takke Telenor for kraftig salgsvekst i april. Rundt 80.000 nordmenn har nå gått over til ip-telefoni.
Utsetter Mp3-lov

Den opprinnelige tidsfristen var 26. april, med en ny tidsfrist i dag. Nå utsettes avgjørelsen til 23 eller 24. mai.

? Vi utsetter avgivelse fordi dette er en veldig komplisert sak. I den grad det er flertall for endringer, må også lovtekstene endres, sier saksordfører Ulf Erik Knudsen (Frp).

6. mai 2005

Kritikk av Kunstakademiet i Bergen

I mangel av en klar fagplan bruker professorene, som alle er utøvende kunstnere, sine stillinger til å fronte egne interesser og kunstsyn. Dette skriver Marit Flåtter, diplomstudent ved Kunstakademiet i Bergen som i disse dager avslutter sitt fireårige studie ved skolen. Tidligere i år kunne bladet Billedkunst bringe en lignende rapport fra Kunstakademiet i Trondheim (KiT), der en gruppe anonyme studenter kritiserte at skolen de siste 7 årene har manglet fast lærer med ansvar for teoriundervisningen.
Kulturløst

I Bærum er det foreslått å la frivillige jobbe i bibliotekene. Det vil bety færre bibliotekarer. Ett motiv bak forslaget er å opprettholde filialene. Et annet er å stimulere til frivillig innsats i kommunen. Det siste burde være et viktig anliggende i alle kommuner, men å erstatte fagutdannede personer med frivillige er et sparetiltak som vitner om både offentlig og åndelig fattigdom.
Pensjonspoeng for studere

51 prosent av de spurte i en unders?kelse som Sentio har gjort for Universitas og Norsk Studentunion (NSU), mener utdanning b?r gi pensjonspoeng.

Pensjonspolitisk talskvinne i Høyre, Heidi Larsen, står imidlertid fast på at utdanning ikke har noe med pensjon å gjøre. Pensjon beregnes ut fra arbeidsinntekt, mens utdanning ikke er arbeid, sier hun.

Piratene roer seg

Ifølge en intervjuundersøkelse blant 1.200 internettbrukere oppgir nesten 40 prosent at de har redusert bruken av fildelningsprogram, to av ti har økt bruken.

Antipiratbyråets jurist Henrik Pontén mener nedgangen kan være en effekt av ulike aktiviteter og politianmeldelser, ifølge Computer Sweden og di.se.
Surf raskere med Google

Nå kan du laste ned en betaversjon av Google Web Accelerator. Web Accelerator sender URL-forespørsler via Googles servere som er dedikert til å laste ned sider raskere. Applikasjonen kan også komprimere data før det blir sendt videre til mottakeren.

I tillegg lagrer systemet kopier av nettsider som ofte blir brukt, med automatisk henting av eventuelle nye data på disse sidene. Dette gjør at nettleseren bare trenger å hente oppdateringen på disse sidene når man ber om å laste den ned.
Fildeling sluker nettkapasiteten

Til tross for at mange nordmenn bruker hjemme pc-en til kommunikasjon mot jobben, står fildelingsnettverkene nå for nærmere 80 prosent av all trafikk på nettet. Det bekrefter flere norske bredbåndsleverandører til ITavisen Business.

? Et sted mellom 60 og 80 prosent av trafikken på vårt nett er fildeling, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor Privat.

? Vi har ikke fått ut statistikk på asymmetriske linjer, men på symmetriske produkter er 85 prosent av trafikken fildeling, sier Erik Trellevik, salgssjef i BKK Bredbånd.

Han forteller at det heller ikke er stor forskjell på opp-og ned-trafikken.
Spår eksplosiv vekst i nettmusikk

Nordmenn er voldsomt interessert i musikk og digger å laste det ned fra nettet. Det viser en undersøkelse MMI gjennomførte for Nowarco i fjor høst. Nesten 700.000 nordmenn stemples som aktive brukere som laster ned musikk månedlig. Totalt laster de ned over 45 millioner mp3-filer hver måned.

4. mai 2005

Her er verdens 60 beste nettsteder

Nettstedenes Oscar deles hvert år ut av The International Academy of Arts and Sciences. I 60 ulike kateogorier kårer de beste nettsted. Kategoriene spenner fra mote, film, nyheter og politikk til nye kategorier som weblogg, skjønnhet og eiendom. 4000 bidrag fra 40 forskjellige land var nominert i år. Prisen har blitt delt ut hvert år siden 1996 og er den mest kjente nettprisen i verden.
Store utfordringer for IKT-forskningen

vis IKT-forskningen i Norge skal oppfylle de ambisjonene som settes nå, trenger norske forskningsmiljøer å styrke samarbeidet med de beste i verden. I tillegg trenger vi mer kunnskap om markedsbehov og trender i samfunnet. Dette var noen av konklusjonene fra sesjonen om IKT under konferansen Veivalg 21.
Varsler bredbåndsoppkjøp

Nextgentel fikk vel 10.000 nye kunder i løpet av årets tre første måneder. Salget er ikke nok til å holde markedsandelen. Dermed kan det bli flere oppkjøp.
40 musikk-kanaler på 3s mobilnett

3, som har 3G-nett i seks europeiske land og skal bygge nett i Norge, har skaffet seg avtaler med store plateselskaper som sitter på arkiver med en halv million låter. For 49 svenske kroner måneden får 3-kundene en kanal som skal være godt tilpasset deres smak. Musikken ?kringkastes? over mobilnettet.

3. mai 2005

Telenor vil bygge nytt nett

elenor tar opp kampen mot NRK og TV 2 om å få bygge digitalt bakkenett for tv. ? Svært kjedelig, sier NTVs Tor Fuglevik, som trodde han hadde konsesjonen i lommen.

I fem år har NRK og TV 2 arbeidet for å få etablere et nytt, digitalt sendenett for tv. Nettet skal erstatte analoge tv-signaler. Tv-kanalene har også ønsket å få hånd om driften av et slikt nett fordi det vil gi kontroll over en fremtidig kommersiell utnyttelse av den digitale infrastrukturen.
Krig om bredbåndskundene
Bare det siste halve året har over 150.000 nordmenn skaffet seg rask internettilgang. Selskaper som Telenor, NextGenTel, Catch, Tele2, UPC og mange flere, kjemper om å kapre flest mulig av de 300.000 nye surferene som ventes i 2005.
Norge i historisk EU-konflikt

Norge vil trolig ta en historisk konflikt med EU, og gå imot den såkalte MP3-loven. Det vil i så fall være første gang Norge går mot et EU-direktiv noensinne. Arbeiderpartiet varslet i dag at partiet går imot MP3-loven. Det vil etter all sannsynlighet sikre flertall mot den nye europeiske åndsverkloven i Stortinget, og en mulig konflikt med EU.
Google vil ha ut bloggerne

Google News er full av artikler fra andre enn tradisjonelle nyhetsmedier. Blogger er menigmanns mulighet til å få sine ytringer spredd på Internett, men det kan være vanskelig å skille klinten fra hveten når en er på jakt etter nyheter om et tema.

På bakgrunn av nylig innleverte patentsøknader, kommer det frem at Google prøver å finne en metode som skal rangere nyhetsartikler i Google News basert på kvalitet og troverdighet, skriver Betanews. I dag brukes bare tidspunkt og relevans som kriterier for rangering.

2. mai 2005

Voksenfilmen som forsvant

De fleste norske filmer lages for barn og det stadig mer utvidete ungdomssegmentet (som ligger fra 15 til 37 år, sist gang jeg leste en trendanalyse). Det er disse filmene som utgjør den norske kinosuksessen. Vi snakker om barnefilmer som Olsenbanden-filmene og kinoaktuelle Venner for livet og sjangerfilmer som Buddy og Uno. Et voksenpublikum vil naturlig nok ha noe mer å bite i.

De på 50 +/- tas altså ikke med i betraktning av norske filmskapere og støttegivere ? selv om de utgjør en voksende aldersgruppe som, i motsetning til de helt unge, ikke vraker kinoene til fordel for dataspill og internett.
I gang med kommersiell web-TV

Klokken 10.00 i formiddag lanseres Norwaylive.no som den første kommersielle web-kanalen i Norge som henvdender seg til hele Norges befolkning. Kanalen streames til publikum i to hastigheter, 500/1000 kbps, og redaksjonene satser blant annet på kultur, trend, multimedia, reiseliv og mat.
Stive Telenor-priser hindrer telemedisin

Ettersom konkurranseloven ikke gjelder på Svalbard, har Telenor samtidig fått inn en klausul om at Longyearbyen Sykehus under ingen omstendighet skulle koble seg på Uninetts tilknytning.

Dermed er sykehuset i Longyearbyen, to år etter at fiberkabelen ble lagt, fortsatt ikke koblet til den toppmoderne fiberkabelen mellom Andøya og Svalbard som skulle gi sykehuset muligheten til å satse på telemedisin.
Dåp for hjernekraftfestival

Det er første gang Technoport arrangeres i Trondheim. Festivalen, som går av stabelen fra 19. til 22. oktober, er et samarbeid mellom NTNU, SINTEF, Trondheim kommune og begge trøndelagsfylkene. Innovasjon Norge, Telenor, Statoil, Reinertsen og Sparebank 1 Midt-Norge spiller også viktige roller under festivalen. Gjennom Technoport skal Trondheim virkelig settes på det skandinaviske teknologikartet. Dette målet gjenspeilte seg i festtalene under gårsdagens kickoff i et av laboratoriene til Institutt for energi og prosessteknikk på Gløshaugen.
Storsalg av akademiske titler

Gjennom flere år har det svenske Högskoleverkets utreder Erik Johansson og universitetslektor Henrik Hansson gransket det raskt voksende markedet for falske eksamensbevis.

I en rapport som legges frem fredag, dokumenterer de at tallet på såkalte bløffuniversiteter i verden har økt fra 200 til 800 bare i løpet av de siste fire årene, skriver Dagens Nyheter.
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket