30. september 2005

Norsk Televisjon eneste s;ker til digitalt bakkenett

Samferdselsdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet har mottatt én søker til konsesjonen til å bygge og drive et digitalt bakkenett for fjernsyn i Norge. Søkeren er Norges televisjon as (NTV). Selskapet eies i fellesskap av NRK, TV2 og Telenor Broadcast Holding AS.

Konsesjonen ble første gang kunngjort i 2002, men ble lyst ut på nytt 30. juni 2005. NT - den gang eid av NRK og TV2 - var da eneste søker.

29. september 2005

Guide til gratis og billig programvare

Har du et sted å sitte ned og en PC med nettkobling, er det bare å logge seg inn på web og bli med på PC Worlds utforskning av bedriften du driver for ca 50 kroner dagen, inkludert pølse i brød med rekesalat på Statoil. Vi vil vise deg noen glimrende verktøy som ikke gjør deg blakk, innenfor de viktigste områdene du trenger for å starte, utvikle og drive din virksomhet.
Nye digitale lokal-tv-stasjoner i Sverige

I Sverige får TV4s lokal-tv stasjoner i de fire største byene nå konkurranse. Denne uken ble det lansert en ny lokal-tv-stasjon i Stockholm, stasjonen er tilgjengelig for alle stockholmere som har digitalmottakeren Boxser. Kanal Lokal er Sveriges første og eneste lokal-tv-kanal med kobling til et nasjonalt lokal-tv-nettverk. Kanal Lokal drive lokalt som fire separate kanaler, i Stockholmsregionen, Göteborg, Skåne og Östergötland. Kanal Lokal er eid og drives av Lokal-TV Nätverket, IT Provider og Nordic Media Partners.
Det er få virkelig åpne standarder

Konsekvensen av for mange forskjellige it-valg hos publikum, bedrifter og offentlige etater vil medføre vanskelig samspill, kanskje til dels bråstopp. Valget av åpne standarder og åpen kildekode representerer politiske standarder. Spørsmålet er om det offentlige kan knesette standardene eller om markedsutviklingen definerer hva som er standard.
Krever at de ansatte eier egne PC-er

De fleste trender i den amerikanske IT-bransjen sprer seg etterhvet til Europa og Norge. Nå påpeker Gartner en ny endring: Stadig flere amerikanske bedrifter krever at de ansatte kjøper og eier jobb-PC-en sin selv. Årsaken er flere. Den første er selvfølgelig at bedriftene ser at vedlikehold og brukerstøtte er veldig dyrt, skriver Gartner. Ved å gi de ansatte et innkjøpsbudsjett, kan de redusere kostandene.
Knallhard kamp om hodene

Søkemotorene Google, Fast og Yahoo! har alle etablert utviklingsavdelinger i Trondheim. Det pågår en intens kamp om de beste utviklerhodene i trønderbyen.

28. september 2005

Google og Yahoo i tallkrangel

Google gikk rett i strupen på erkekonkurrenten Yahoo, da selskapet nylig hevdet å ha 20,8 milliarder søkbare dokumenter i sin base.

Google holder nemlig knallhardt på at det er verdens største søkeselskap, og mener Yahoo teller på feil måte når selskapet oppgir et så høyt tall. Selv reklamerer Google med å ha 8,17 milliarder søkbare sider i sin tjeneste.
Fullverdig bredbånd?

Det er så til de grader patetisk å høre enkelte aktører ? både i markedet, i media og blant politikerne snakke om bredbånd som alt over 128 kbit/s. Med god hjelp av Telenor og selskaper som leverer mye ADSL-utstyr (les Alcatel) har unnfalne politikere fått anledning til å definere bort alle reelle bredbåndsløfter.
Hver femte nettbruker spiller om penger

En undersøkelse nettselskapet Eniro Norge har utført, viser at 20 prosent av norske internettbrukere har spilt pengespill på nettet. Til sammen spiller disse for nærmere 6 milliarder kroner i år, men ifølge undersøkelsen er det er noen få storspillerne som sørger for den store omsetningen.
BitTorrent får millionstøtte

Investeringsselskapet DCM-Doll har spyttet 8,75 millioner dollar - om lag 57 millioner norske kroner - inn i BitTorrent. BitTorrent er ikke et fildelingsnettverk, bare en protokoll som flytter bitvis mellom maskiner i et nettverk. Som sådan er de vanskelig å angripe for myndigheter og plate/film/spill/programvareindustrien.

Selv tar BitTorrent sterk avstand fra sitt pirat-image, som de mener er helt uberettiget. De legger i stedet vekt på at bransjene som nå føler seg truet av dem, kan bruke teknologien til å tjene penger. Det tror også deres nye investorer, som ser en lys framtid i lovlig distribusjon av en lang rekke digitale varer via systemet.

27. september 2005

Svindel-ofre har ikke krav på tilbakebetaling

I går etter klokka 16.00 ble det sendt ut en epost til et stort antall nordmenn. Den ser ut som om det er sendt fra DnB Nor. I eposten oppfordres folk til å registrere seg, og gjennom en lenke blir brukerne ledet til en falsk DnB Nor-webside, som ber brukeren om å fylle ut opplysninger og kredittkortnummeret sitt.

- Hvis en kunde har tapt penger på grunn av dette må de kontakte oss. Jeg kan ikke svare på om de får pengene sine tilbake i et slik tilfelle, vi må vurdere det for hver sak, sier informasjonsansvarlig Nicolay Bruusgaard i DnB Nor til Computerworld.no.
Fildeleren får betalt for spredning

Det interessante med Weedshares løsning er at dersom noen kjøper en låt via en fildeler, får denne 20 % av inntekten satt inn på sin Paypal-konto av Shared Media Licencing. Artisten får alltid 50 %. «Vi forsøker å omgjøre ulovlig fildeling til en anledning der alle kan få være med i musikkbransjen,» sier sjefen for selskapet John Bezeer til Wired.
Gates mener kampen mot piratene er tapt

Det er i følge Online Reporter at Gates på en uformell tilstelning skal ha sagt sin mening om håndteringen av rettigheter til digitale verdier. Han mente at god håndtering av Digital Rights Management (DRM) kan lage en balanse mellom digital handel og illegal kopiering. Han antydet også at plateselskapenes organisasjon RIAA burde trappe ned kampen mot ikke-autorisert kopiering.
Kunnskapskolonisering- bibliotekenes største utfordring

Bibliotekenes kanskje største utfordring i årene fremover globalt sett, er utfordringene knyttet til intellektuell eiendomsrett og copyright. De rike landene krever stadig strengere beskyttelser som gjør dem enda rikere. Den øvrige verden, som tørster etter informasjon og kunnskap, må betale dyrt.
Datatilsynet vil utsette innføring av nytt pass

Norge skal etter planen innføre det nye passet i oktober, men nå ber Datatilsynet om at innføringen utsettes. Innføringen av lignende pass er utsatt ett år i USA og i store deler av EU, melder NRK.

- Etter mitt skjønn er det helt ubegripelig at man ønsker å innføre det nye passet allerede nå, sier direktør i Datatilsynet, Georg Apenes.
Stort forsøk med trådløs IP-telefoni

I samarbeid med partnere som Proxim, er amerikanske Azulstar nettopp ferdig med å legge ut et trådløst IP-nettverk som dekker byen Rio Rancho i delstaten New Mexico, ikke langt fra Albuquerque. Der tilbys kombinert Internett-aksess i 4 Mb/s og trådløs IP-telefoni til 40 dollar i måneden, alternativt bare IP-telefoni, uten tellerskritt til USA og Canada, til 30 dollar i måneden.
Det nærmer seg prisutdeling for fri programvare

Tirsdag 4. oktober 2005 deles Prisen for fremme av fri programvare i Norge for år 2005 ut, til en som har gjort en spesielt fremragende innsats for å fremme bruk og/eller utvikling av fri programvare i Norge.

Prisen deles ut av den norske Unix-brukergruppen (NUUG) og Høyskolen i Oslo (HiO) i samarbeid. Årets pris er den fjerde i rekken. Første gang prisen ble delt ut var i 2002, med Skolelinux som vinner.
Sparer stort på blogger

Over tre fjerdedeler av de som har vært med i en ny undersøkelse sa de undersøkte blogger før de skulle kjøpe noe. Grunnen til dette er at man stoler på blogger fordi de er skrevet av virkelige mennesker og basert på faktiske opplevelser.

Undersøkelsen tok for seg forbrukeres holdninger i forhold til blogger og blant de mellom 25 og 34 år ville 83 prosent følge det de leste i blogger. For øyeblikket kunne imidlertid undersøkelsen vise at bortimot alle andre former media nytte like stor tillit som blogger.

26. september 2005

Reklame kan gi gratis programvare

Det har lenge vært ventet at Microsoft skal lansere en konkurrent til Googles annnonsenettverk. Microsoft skal etter det New York Times erfarer være klare til å lansere sitt eget annonsesystem i dag, knyttet til deres nettsøkvirksomhet.

New York Times spekulerer videre i om dette har forbindelse med reorganiseringen av Microsoft som ble annonsert forrige uke. MSN skal nå ligge i samme del som Windows, noe de hevder kan tyde på at programvare levert over Internett og kanskje betalt med reklame, kan bli svært viktig for Microsofts forretningsstrategi fremover. For å oppnå dette bør de kontrollere sitt eget reklamenettverk.
Nextgentel med ADSL-TV før jul

ADSL2+ er primært en bærer for IP-TV, sier Morten Ågnes, markedsdirektør i Nextgentel til digi.no. Han røper at Nextgentel planlegger å lansere sitt tilbud om IP-TV mens kalenderen fremdeles viser 2005.

Ågnes avslører at Nextgentel har inngått en overraskende allianse for å skaffe seg TV-innhold.

- Vi skal tilby kanalene til Viasat. Det er omtrent 20 kanaler, forteller Ågnes til digi.no, men føyer til at Nextgentel snakker med flere innholdsleverandører og at alle detaljer foreløpig ikke er spikret.

23. september 2005

Blogging kan gjøre deg rik

En gjennomsnittlig «proffblogger» i USA tjener nå mellom 16 000 og 32 000 kroner måneden i følge beregninger som det amerikanske bladet og nettstedet Wired har gjort.

Ideen om at man må ha et forlag i ryggen, bruke hundretusener på design, IT-drift og dyre avtaler med et teleselskap er i ferd med å erstattes av entusiasme, to tomme hender og masse journalistisk kreativitet.
Google på vei med TV

Det er ikke måte på hva Google skal drive med. Nå søker de etter sjef for en ny tjeneste de kaller «GoogleTV». Det er svært uklart hva denne sjefen skal gjøre, og hva tjenesten han skal lede egentlig innebærer. Men de fleste tror at det dreier seg om en søketjeneste for TV-programmer, og ikke en ny, nettbasert TV-kanal.
- Slik omgår dere sensuren

Med støtte fra den franske regjeringen ga Paris-baserte RSF denne uken ut en nedlastbar guide som blant annet hjelper bloggere å omgå den politiske sensuren i land som Kina, Iran, Vietnam, Saudi Arabia, Uzbekistan og Cuba. RFS regner bloggere som ytfringsfrihetens nye riddere, som gir uavhengige nyheter - ofte med fare for å få myndighetene på nakken.
Trådløse Trondheim

Målet er å gjøre Midtbyen, NTNUs studiesteder og studentbyer og bussruta mellom sentrum og Dragvoll trådløs i første omgang. Første del vil koste om lag 15 millioner kroner. I tillegg koster det om lag fem millioner kroner årlig å drifte systemet.

Kostnadene og mangelen på en ferdig utklekket forretningsmodell er i dag største hinderet for oppstart etter tidsplanen.

22. september 2005



Valgfrihet - til hva og for hvem?


"Valgfrihet" har vært et sikkert ord i valgkampens ulike versjoner av bullshit-bingo. Særlig i retorikken omkring familiepolitikk, har begrepet vært flittig brukt. Boka "Valgfrihetens tid" vil være nyttig lesning for alle som har tatt befolkningens ønske om økt valgfrihet for gitt.
Nokiamobil nummer èn milliard

Nokias salg av mobiler har nå passert milliarden i antall. Det er halvparten av alle mobiler som er solgt globalt. Tidenes bestselger er Nokia 3330, som solgte i 126 millioner enheter.

Nokias beregninger viser at en person i Nigeria kjøpte Nokia-mobil (modell 1100, en lavprismobil) nr 1 000 000 000, men slike beregninger er mest gjort av PR-hensyn, i dette tilfellet for å demonstrere at veksten er størst i nye mobilmarkeder.
DN lanserer Dagens IT

- Da vi kjøpte ITavisen Business fra Aller fikk vi ikke rettighetene til navnet, noe som henger sammen med itavisen.no. Dermed måtte vi ha et nytt navn, sier Svein Thore Gran, publisher i DN Nye Medier.

Dagens IT skal fortsatt utgis på papir og som nettavis, men som to separate selskaper, altså samme modell som NHST har for Dagens Næringsliv, hvor avisen og nettavisen er to separate AS.
Microsoft taper terreng til Google

Microsoft har utpekt Google som sin hovedfiende, men sliter med å komme på offensiven. Men det mangler ikke på forståelse av hvor viktig dette er - Microsoft mener hele kampen om IT-markedet skjer på internett og ser både posisjonen til MSN og Windows truet. Dette er essensen i et internt Microsoft-dokument, skriver Wall Street Journal. Om avisen har mottatt lekkasjer eller fått lov at Microsoft å lese dokumentet er uklart, men det er uansett usedvanlig ærlig.
- Sekstimersdagen kommer

- Sekstimersdagen kommer, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets. Han skjønner ikke reaksjonene på LO-lederens krav.

- Det er ikke unaturlig at tanken om sekstimersdag skaper motstand, men jeg er litt overrasket over hvor sterke reaksjonene er. Sekstimersdagen kommer, sier Øystein Dørum til DN.
BBC lanserer nett-TV

BBC har nå lansert forsøk i stor skala med nett-tv. 5000 brukere har fått tilgang til å laste ned alle kanalens programmer fritt fra nettet. Disse kan så ses og deles fritt i en uke, før nedlastingsprogrammet sørger for at de blir slettet fra PCen.

Mange har dømt nett-TV nord og ned. BBCs mål med dette forsøket er derfor å se om man kan endre folks nett-atferd til å inkludere TV-titting.
Fiskvik ler av Jobs

Apple-sjef Steve Jobs hevder at de store internasjonale plateselskapene presser på for å øke prisene på nedlastede låter. Dette liker han dårlig. Jobs hevder at de konkurrerer med piratene og at de prøver å trekke folk bort fra piratkopiering ved å tilby musikk til en riktig pris. Hvis prisen går opp, vil folk gå tilbake til piratkopiering, mener Jobs og kaller plateselskapene for grådige.

Sæmund Fiskvik mener at prisen for en låt er svært beskjeden hvis man sammenligner med hva nordmenn betaler for bagateller.

21. september 2005

Vil regionskode Xbox-spill

I en pressemelding sent fra Microsoft rett før Tokyo

Game Show startet gjør selskapet oppmerksom på at alle spill til Xbox 360 vil regionskodes for å hindre parallellimport. Det samme vil gjelde filmer i HD-format som kan avspilles på konsollen.
Forfattere saksøker Google

I tråd med Googles plan om å gjøre all verdens informasjon søkbar og tilgjengelig, har firmaet inngått avtale med fire av USAs største biblioteker om å gjøre innholdet deres tilgjengelig på nett.

Nå er planene redusert til å gjelde de verkene som ikke er beskyttet av opphavsrettslovgivning, etter varsel om rettssak fra den amerikanske forfatterforeningen. Google sier også at man ikke vil legge ut fullstendige tekster, men bare utdrag, noe som igjen vil stimulere salg av de aktuelle tekstene.
Google bekrefter gratis WLAN-planer

I går bekreftet Google et av ryktene - at selskapet skal bli en internett-leverandør. Google har arbeidet en stund med en plan om dele ut gratis internett-forbindelse - gjennon WLAN-soner. Som med flere andre Google-tjenester snakkes det foreløpig bare om et tilbud til amerikanske brukere.

Google tester ut teknikken i to områder rundt sitt hovedkvarter i Silicon Valley. Foreløpig krever tjenesten at brukere må installere både Googles søkeprogram og en Cisco sikkerhetprogramvare. Begge er dog gratis.
Vil bli best på WiMax

NextGenTel er en av de leverandørene som slo til seg landsdekkende lisens i 3,5 gigahertz-båndet da Post- og teletilsynet auksjonerte bort frekvensressursene i november 2004.

- Det er naturlig for oss å utvide bredbåndet til mobile løsninger etter hvert. De tjenestekvaliteter som er definert i WiMax-standarden er veldig interessant for våre tjenester, sa Ingvar Henne, radioekspert i NextGenTel på Nortibs høstseminar
Kameratelefon blir skannertelefon

Ifølge New Scientist opplyser NEC at skannermobiler skal utstyres med en alarm som utløses hver gang teknologien benyttes, for å hindre opphavsrettslige konflikter. Men mange vil nok spørre seg hvordan dette skal fungere i praksis. Eiere av bokhandlere og aviskiosker i Japan skal allerede være lei av at tog-pendlere prøver å ta bilder av blader og aviser med dagens telefoner.

20. september 2005

Vil ha flere forskere og økt mobilitet

- Hvis Europa skal bli verdens sterkeste og mest konkurransedyktige kunnskapssamfunn, må medlemslandene blant annet øke forskningsinnsatsen til 3 prosent av bruttonasjonalproduktet. Men Europa mangler 700 000 forskere for å nå dette målet, fastslår generaldirektør Raffaele Liberali i Europakommisjonens direktorat med ansvar for forskning.
Dippedutt skal måle radiolytting

Målingene utføres ved at et utvalgt panel på rundt 400 personer til enhver tid bærer med seg et personsøkerlignende måleinstrument, som automatisk registrere all lytting til radio. Instrumentet fanger opp hvilket program bæreren lytter til, og registrerer også den kanalen som måtte stå på når du stikker innom bensinstasjonen eller rusler rundt i et kjøpesenter. Testene har vist at folk lytter mer på radio enn man tidligere har trodd, men fordelingen på kanaler ser ut til å være omtrent som ved tradisjonelle målinger.
Opera går for gratis

"Fjerningen av reklamebanneren og lisensavgiften er mulig på grunn av en gradvis økning i inntekter fra søke- og tjenestepartnere, inkludert en revidert avtale med Google", heter det i meldingen. Opera venter at inntektene på lang sikt vil øke ettersom den reklamefrie nettleseren ventes å utvikte Operas markedsandel "betydelig" og kontrakten med Google gir høyere søkeinntekter per bruker, opplyses det.
Holbergprisen til Habermas

Jürgen Habermas er tildelt Holbergs internasjonale minnepris for fremragende vitenskapelig arbeid innen humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi 2005.

Jürgen Habermas, f. 1929, er professor emeritus ved Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main i Tyskland. Den offisielle prisutdelingen for Holbergs internasjonale minnepris finner sted 30. november 2005 ved en høytidelig seremoni i Håkonshallen i Bergen.
Internett viktigere enn TV og mobil

Internett er viktigere enn både TV og mobil for tre av ti spurte i en undersøkelse gjort i 30 land. Bredbåndsutviklingen er en av de viktigste årsakene til at internett blir stadig mer viktig for flere og flere. Undersøkelsen, utført av World Internet Institute, viser at 27,9 prosent av de spurte sier at dersom de måtte velge mellom internett, mobil eller TV, vil de velge internett.
Studenter piratkopierer flittig

BSA, som representerer verdens programvareprodusenter og arbeider for å bekjempe ulovlig bruk av programvare, gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i fjor. Da svarte 55 prosent at de hadde brukt piratkopiert programvare. Nå har andelen økt til 71 prosent. Undersøkelsen avdekker også at over halvparten av studentene vil fortsette å bruke ulovlig kopiert programvare i fremtiden.

19. september 2005

Forsker på sms-tv som debattarena

Sms-baserte tv-program har potensial til å bli en viktig debattarena for folk, mener medieforsker Espen Ytreberg. Det er ikke bare en gjeng isolerte nerder som sender meldinger til denne typen tv-konsepter.

16. september 2005

Microsoft og AOL snakker om fusjon

Både New York Times og Washington Post melder at to av USAs største mediegiganter, Microsoft og Time Warner, er i forhandlinger om tettere samarbeid.

Ifølge de to avisene vurderer Microsoft å kjøpe seg inn i AOL. Selv om samtalene er i en tidlig fase, ifølge avisene, kan de resultere i en fusjon mellom MSN og AOL
Nå kommer mobilfilmene

Den økende interessen etter små videosnutter på mobilen har fått Toronto International Film Festival til å sette fokuset på kortfilmer.

- En interessant og bærende utvikling innenfor kortfilmverdenen er disse nye måtene å distribuere filmene på, og mobilteknologien er veldig spennende i så måte ? siden den virker spesiallaget for kortfilmer, sier Ben Murray, som jobber med kortfilmprogrammet på filmfestivalen.
To milliarder har mobil

Tallet på mobilabonnementer når 2 milliarder denne uken. Dermed har nesten hver tredje menneske på kloden en mobiltelefon. Abonnenttallet er doblet på litt over tre år, og veksten vil fortsette, men ikke like raskt.

Analysebyrået Wireless Intelligence har beregnet at milepælen 2 milliarder mobilabonnementer nås den 18. september, altså på søndag. ? Det tilsvarer en tredjedel av verdens befolkning på 6,5 milliarder mennesker, sier Martin Garner i analysebyrået.
Telenor-kjøp gir dyrere bredbånd

Tiscali tilbød bredbånd til 299 kroner per måned. Så ble selskapet kjøpt av Telenor. Og Telenors minstepris er 349 kroner. Og selv om abonnementet ble tegnet til 299 kroner per måned, har Telenor bestemt at kundene må opp på deres minstepris.

? 299 kroner er under minsteprisen vår. Kundene har fått en rabatt på 20 kroner i 12 måneder, som et overgangstilbud, sier informasjonssjef i Telenor, Arild S. Johannessen.
Endelig får Norge selvstyrte TV-opptak

I USA og England har harddisk-baserte video-opptakere, såkalte PVR-bokser, endret TV-bransjen. Stadig flere TV-seere får automatisk tatt opp mye av det de skal se og bestemmer selv når de skal se på det. Dessuten hopper de over reklamene.

Det har vært mulig å kjøpe bokser i Norge, men disse har man måttet styre manuelt. Nå har Telenor-eide Canal Digital sertifisert TV-dekodere fra frem ulike leverandører. Alle har innebygget harddisk på 80 GB som gir plass til rundt 80 timer opptak.
Stadig yngre mobilbrukere

En av tre nordmenn mener det er greit at barn som er 10 år eller yngre har egen mobil. Dette viser en markedsundersøkelse utført av Perduco for Netcom. Gjennomsnittsnordmannen synes barn bør være 11 år og åtte måneder gamle før de får sin første mobil. Dette er stikk i strid med Barneombudets oppfatning.

15. september 2005

Google med Blog-søk

Den nye søkemotoren, som også er integrert med Googles egen Blogger-tjeneste, benytter RSS-feed for å indeksere innholdet i blogger. Selskapet hevder at de også vil inkludere blogger fra andre språk enn bare engelsk.

Google skal i løpet av raskt tid også komme med en videreutvikling der bloggere manuelt kan legge inn sin tekst, dersom deres blog ikke automatisk plukkes opp av søkerobotene

13. september 2005

Yahoo til krig

Internettportalen Yahoo ansetter en egen krigskorrespondent. Det kunngjorde selskapet mandag. Det er en milepæl fordi Yahoo hittil har vært en portal som videreformidler nyheter fra andre nyhetskilder.

Reporteren Kevin Sites er ekspert i bruk av moderne teknologi på jobben og skal levere komplette reportasjer med tekst, bilde, video, lyd og interaktiv chat med leserne fra og med 26. september i år.
It-bransjen vinker farvel til moderniseringen

Bransje- og it-organisasjonene IKT-Norge, Abelia og Dataforeningen tror Moderniseringsdepartementet står for fall. Men de håper på ny giv innen it i skolen, FoU og fortsatt effektivisering ved hjelp av it.

12. september 2005

- Norsk software kraftig undervurdert

Meglerhuset Enskilda Securities trekker spesielt frem Fast Search & Transfer og Mamut som norske programvareselskaper med potensiale for eksepsjonell vekst fremover. Begge de to har allerede levert en fantastisk vekstkurve, og Enskilda mener at ingenting tyder på at dette ikke skal fortsette.
Norsk blogger ble verdensnyhet

Å få plass på førstesiden til BBC News er ikke hverdagskost for norske nettdagbok-skribenter. Det opplevde likevel Raymond Kristiansen lørdag. Årsaken er at han på sin politiske blogg raymond.blogg.no har dekket det norske valget med blant annet videoopptak fra folkelivet i hjembyen Bergens gater.
1,25 millioner har akkurat logget på

Vi stresser, flørter, jobber og betror oss med Messenger. Bare franskmenn er like følelsesladde som nordmenn bak skjermen.
Krever eget IT-universitet i Norge

IKT-Norge-sjef Per Morten Hoff vil følge i danskenes fotspor med flere humanister i eget IT-universitet. IT-universitetet i Danmark er unikt. Ikke bare med sin vakre beliggenhet nede ved kaiområdet i København, men også hva studietilbudet angår. Her kan man nemlig i utgangspunktet ha en bachelorgrad innen humanistiske fag fra statsvitenskap, antropologi, teologi eller historie og deretter bygge på med en toårig mastergrad innen IT.

9. september 2005

NTNU-Uka: Egen Teknofestival

Sony er blant dem som kommer, og skal vise fram framtidens operasjonsrom. I tillegg kommer Microsoft, Kongsberg Seatex, Statoil, Telenor, Reinertsen, Norges Forskningsråd, Moderniseringsdepartementet og en rekke NTNU- og Sintef-avdelinger ? i tillegg blir spektrum fylt opp av ukjente, men spennende «up-an-coming»-bedrifter.

Prosjektlederen ser på Technoport som en forløsning av den teknologiske kompetansen som finnes i Trondheim. Når studentene kommer ut i arbeidslivet, blir de gjerne lokket til andre byer eller til utlandet.
Dataguard kapper ADSL2 -prisene

Dataguard har startet en flersidig bredbåndskampanje som innebærer lavere priser på flere områder, selv om selskapet primært henvender seg til highend-markedet med tjenester som SHDSL og ADSL2+.

Selskapet svarte i dag på NextGenTels nylige reduksjon av ADSL2+-prisene og tilbyr nå ADSL2+ i hastighetsklassene 10000/750 kbit/s, 15000/1000 kbit/s og 20000/1250 kbit/s til henholdsvis 599 kroner, 649 kroner og 699 kroner per måned. Abonnementet inkluderer en fast IP-adresse og fri etablering.
Bortkastet med storinnkjøp av skole-PCer

- PC-en er ikke annet enn et verktøy, hevder eforum-leder Agnes Beathe Steen Fosse.

Kompetansenettverket mener det kreves digital kompetanse for å tilegne seg nye læringsmetoder og måter å samarbeide på, i og utenfor klasserommet. Behovet for PC i skolen og investeringen i dette, vil komme naturlig som følge av endret undervisningsopplegg.
Google hyrer Internett-pioner

TCP/IP-oppfinner Vinton Cerf skal bli «Internett-evangelist» i Google. De siste femten årene har Cerf arbeidet med strategiske spørsmål for MCI. Han er også kjent som sjef for ICANN. Fra 1. oktober er han visepresident og «Chief Internet Evangelist» i Google. Der skal han blant annet bidra til å utvikle Googles infrastruktur og applikasjoner. Til Wall Street Journal sier han at han er spesielt interessert i talegrensesnitt, metoder for å gjøre søkeresultatene mer relevante, og i geografisk indekserte databaser.

8. september 2005

Google truer rikets sikkerhet

Thailand og Sør-Korea er de mest kritiske av en rekke bekymrede asiatiske land i forhold til karttjenester med satellittbilder som for eksempel Google Earth. Nå ber de om at Washington tar grep for å hindre brudd på sikkerheten.

- Vi ser etter mulige restriksjoner på disse detaljerte bildene. Spesielt når det gjelder statlige bygninger. Jeg synes bilder av turistattraksjoner får holde, sier talsmann Weerasak Manee-in for forsvaret i Thailand.
Massesalg av dårlige digitale tv-er i Norge

IKT Norge har gjort en sjekkerunde langs flere store og små butikker på Østlandet og er skremt over hvor lite kunnskap det finnes blant selgerne om HDTV.

Av de 35 butikkene som er undersøkt var det bare to som kunne opplyse om hvilke tv-er man kan se på høyoppløselige sendinger (HDTV) på. Blant dem med dårlig kunnskap er store kjeder som Elkjøp, Exact og Lefdal, mener bransjeorganisasjonen.
Gates frykter Google

En tidligere Microsoft-direktør anklager den amerikanske programvaregiganten for å gjøre alvorlige forretningsmessige feil i Kina. Microsoft frykter nå at direktøren skal avsløre Kina-strategien for sin nye arbeidsgiver, nå drar de saken inn for retten for å hindre at han begynner å arbeide for rivalen Google, skriver Dagens Næringsliv

Den tidligere Microsoft-direktøren Kai-Fu Lee sier i sitt vitnemål i King County Superior Court i Seattle at han sa opp sin stilling i Microsoft fordi Bill Gates skrek til ham i frustrasjon over Kina-problemene.
? Trolltech er en stjerne

John Strand mener både Opera og Trolltrech er verd å legge merke til. Han holder likevel en knapp på Trolltech.

? Opera leverer en applikasjon på toppen av et operativsystem. Deres nettleser kan for eksempel bli valgt som en ekstra, og ikke nødvendigvis erstatte andre. Det å levere operativsystemet, slik Trolltech gjør, er noe helt annet. De leverer selve hjertet i mobiltelefonen, sier Strand.
Telio igjen på verdenstoppen

? 2005 er blitt året for IP-telefoni. Dette kan i stor grad skyldes selskaper som Telio som har hjulpet til med spredningen av IP-telefoni kommunikasjon via sitt avanserte «plug and play» grensesnitt, sa sjefen for pulver.com Jeff Pulver da den nye topp hundrelisten ble kunngjort.

Jeff Pulver er grunnleggeren av pulver.com som hvert år kartlegger de 100 beste selskapene innen bredbåndstelefoni.

7. september 2005

Free Software Foundation vil straffe patentbruk

Bruk av DRM-systemer eller patenter kan gå på bekostning av rettigheten til å bruke GNU-lisensert, fri programvare. Ifølge europasjef Georg Greve i Free Software Foundation (FSF) er bruk av DRM og patenter en blindvei som bør straffes.

- Programvarepatenter er en trussel for innovasjon og samfunnet. Vi må sette søkelyset på dette, sier Greve til nyhetsbyrået Reuters.
Yahoo hjalp Kina fengsle journalist

Den internasjonale journalistorganisasjonen Reportere uten grenser (RSF for «reporters sans frontières») mener Hongkong-avdelingen til Yahoo ga kinesiske myndigheter det elektroniske sporet de trengte for å finne fram til den kritiske webjournalisten Shi Tao. Shi ble stilt for retten og dømt til ti års fengsel for å ha «avslørt statshemmeligheter for utlandet», skriver organisasjonen på sitt nettsted.
Mora di ser deg

Overvåking av tenåringer er i ferd med å bli big business i USA, og stadig flere selskaper kaster seg på bølgen. Et av disse er Teen Arrive Alive, som lar foreldre overvåke tenåringer ved hjelp av en mobiltjeneste som ligner på NetComs Buddy. Andre overvåkingsmetoder er mobiltelefoner med GPS-lokasjonsangivelse, betalingsløsninger der foreldrene kan skaffe seg oversikt over alt tenåringene kjøper, og elektronisk rapportering mellom hjem og skole.
Trolltech utfordrer Symbian og Microsoft

Norske Trolltech får to kjente mobilguruer, Juha Christensen og Tod Nielsen, inn i styret. Mobilanalytiker John Strand mener dette styrker Trolltech vesentlig i konkurransen om operativsystemer for smartmobiler. - Før var det Symbain vs Microsoft, nå blir det Symbian vs Microsoft vs Trolltech, sier han.

6. september 2005

Greit å bruke arbeidstiden til privat surfing

En ny undersøkelse innenfor området etikk på arbeidsplassen viser at mer enn en fjerdedel av norske arbeidere synes det er helt akseptabelt å ta med seg kontorrekvisita hjem til privat bruk, mens mer enn halvparten synes det er greit å bruke arbeidsgivers internettilknytning til private gjøremål i arbeidstiden.
Konsumentene vil ha mer lagringsplass

En undersøkelse utført av KRC Research for Hitachi Global Storage Technologies, viser at voksne amerikanere i gjennomsnitt har lagret underholdningsfiler - inkludert film, musikk, foto og spill - med en samlet verdi på 1135 dollar på deres digitale lagringsenheter. Dette inkluderer PC-er av alle slag, MP3-spillere, digitale videoopptakere, mobiltelefoner, PDA-er, digitale kameraer og bærbare filmspillere. Appetitten for mer lagring vokser samtidig som brukernes livsstil blir med mobil.
Alle svensker skal få Internett

Telenettet i Norge ble bygget ut med prinsippet om at telefon var en rettighet i vårt spredt bebygde land, men slik har det ikke blitt med Internett - foreløpig.

Men i Sverige tok i går Post- og telestyrelsen (tilsvarende Post- og teletilsynet i Norge) en viktig prinsippavgjørelse og besluttet at alle fast bebodde husholdninger og bedrifter i Sverige skal ha tilgang til både fast telefon og internett - og det til en "overkommelig" pris.

5. september 2005

Telenor kan få monopol på digital-tv

Telenor Broadcast gikk i slutten av august inn som medeier i Nordisk Televisjon (NTV), og skal sammen med NRK og TV2 søke om konsesjon for digitalt bakkenett. Det er ikke usannsynlig at konstellasjonen av de tre storaktørene blir eneste søker til konsesjonen for digital-tv i Norge. Fristen går ut 30. september.

Dette er en skremmende utvikling som kan gå på bekostning av kundene, synes Dataforeningen og Nortib.
Har halvert støtten til data i skolen

Ifølge utregninger IKT Norge har gjort har Kjell Magne Bondeviks regjering halvert satsingen på IKT i skolen i løpet av sin siste regjeringsperiode. I 2001 brukte staten omtrent 260 kroner per elev, mens de i 2005 bruker rundt 140 kroner per elev.

? I tillegg har satsingen på IKT i lærerutdanning og infrastruktur forsvunnet helt, sier prosjektleder Heidi Austlid i IKT-Norge.
DVD-Jon brøt Media Player-kode

Ifølge Cisco Systems og andre selskaper som leverer produkter med såkalt NSC-støtte, skal kodingen Johansen nå har brutt, beskytte medieinnholdet. Den norske kodeknekkeren mener imidlertid hensikten med koden er å holde konkurrenter på avstand.

En NSC-fil inneholder informasjon om en sending, som navn og adresse på serveren som formidler den. Når filen åpnes i Media Player, blir den så dekodet og koblet opp mot den angitte serveren.
Skal prise fri programvare

Prisen for fri programvare deles ut av organisasjonen NUUG (Norwegian Unix User Group) i samarbeid med Høyskolen i Oslo (HIO). Formålet er å stimulere til økt bruk av fri programvare som økt oppmersomhet rundt fri programvare og åpne standarder.

Vinneren av prisen må være norsk eller ha opphold i Norge, og ha bidratt til utvikling av eller fremmet bruk av Linux, BSD, unix-liknende operativsystemer, åpen kildekode, fri programvare eller åpne standarder.

2. september 2005

Skype inn i varmen hos teleselskap

Mange teleoperatører betrakter tale over ip (voip) som en stor trussel. Skype har vært den mest suksessrike løsningen. Nå har selskapet fått sin første kontrakt med en teleoperatør.

Tyske E-plus tilbyr sine kunder Skypes fullverdige dataoverføringspakke. Dermed får kundene en fast sum på fakturaen, 40 euro eller 320 kroner per måned. For de kronene kan de ringe så mye de ønsker.
- Folk velger bikkja fremfor knallhard jobbing

Statoil-sjef Helge Lund er bekymret for at velstanden i Norge gjør folk late. - Folk velger heller en tilværelse der de kan gå tur med bikkja i Frognerparken, fremfor industrielle utfordringer og krevende jobber, sier Lund.
IT-bransjen | Google går for papir

Internettsuksessen Google utvider sitt arbeidsområde til printverdenen. Selskapet har kjøpt inn annonseplass hos flere pc-magasiner. Plassen skal videreselges til annonsører gjennom Adwords.

Annonsene vil dukke opp i PC Magazine og Maximum PC. Annonsesidene deles inn i fire eller fem deler som selges videre til online-bedrifter. Et eksempel på dette kan ses her.

1. september 2005

Lavtlønte tjener på hjemme-pc

I undersøkelsen foretatt av TNS Gallup på vegne av IKT-Norge er 310 brukere av hjemme-pc-ordningen intervjuet. Et sentralt punkt i undersøkelsen er at ordningen gir økt digital kompetanse.

Totalt scorer ordningen 75 poeng (av 100) i forhold til hvor fornøyd man er. Differansen i poeng på kunnskap før og etter ordningen er 17 poeng, fra 61 til 78.
Mener IKT-Norge motarbeider fri konkurranse

mopo mener Hoff ikke trenger å utvide sin produktinnsikt til å omfatte Linux, men må oppnå forståelse for hvilke drivkrefter som leder til innovasjon. All utvikling bunner i ytre påvirkning, derav vil jeg hevde at innovasjon er lik kunnskapsdeling. Dette er nøkkelen til den enorme utviklingen som skjer innen fri programvare. Hoff og IKT-Norge sine advarsler i sommer tyder på at de bør sette seg inn i prinsippene fremfor å fokusere på produktene.
Lokal film i fokus

«Groundhopping» er en av fire filmer som vises på høstens første «Filmskapere på vei» på Cinemateket USF.

Filmen er laget av regissør Eivind Tolås og produsent Lars Løge - samme duoen som sto bak den kritikerroste kortfilmen «Love is the Law», som gikk til topps under kortfilmfestivalen i Cannes for to år siden.
IKT-Norge vil ha bredbåndsfond

IKT-Norge mener det er nødvendig å etablere et fond for utbygging av bredbånd i Norge.

Med dagens system vil vi få store klasseskiller avhengig av hvor folk bor i landet, hevdet IT-næringens interesseorganisasjon. En undersøkelse foretatt av NEXIA International viser at det er i byene bredbånd er rimelig godt utbygd. I utkantkommunene er elevene i grunnskolen mange steder helt avskåret fra å kunne benytte bredbånd.
Telenor tre ganger dyrere enn Netcom på datatrafikk

Mens Netcom tilbyr fri bruk til 499 kroner måneden, har ikke Telenor noe månedstilbud til privatbrukere når det gjelder datatrafikk. Så hvis du er en daglig bruker, kan regningen fort komme opp i nær 1.500 kroner på en måned. Og da kommer utgiftene til abonnement i tillegg.
IP-telefon i Messenger

Microsoft har kjøpt IP-telefoniselskapet Teleo. Hensikten er å bygge det inn i Messenger. Teleo er spesielt gode på samtaler mellom PC og fasttelefon/mobil - et område der andre IP-telefoniselskaper tidvis har vist seg å stille svakt. Dermed blir Microsoft en alvorlig trussel mot både Skype og hjemlige aktører som Telio og Telenor.
HDTV-kanal klar før mottakerne

Det er den Telenor-eide TV-distributøren Canal Digital som lanserer sports- og underholdningskanalen som en del av sin Canal+ pakke i det nye HDTV-formatet.



I tillegg forhandler NRK om å sende neste års fotball-VM i HDTV.
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket