31. oktober 2005

Microsoft varsler ny forretningsmodell

Før helgen varslet Microsoft at Bill Gates og Ray Ozzie skal opptre på et arrangement i San Francisco tirsdag kveld norsk tid for å snakke mer om hvordan selskapet skal forholde seg til programvare som nettbasert tjeneste i tiden framover.

Ozzie ga en forsmak på sine synspunkter i en innledning i forrige uke, der han uttrykte sin beundring for hvordan Apple har greid å kombinere programvare (iTunes), netthandel (iTunes Music Store) og maskinvare (iPod) i en vellykket forretningsmodell.
Hodejegere må søke globalt

IT-bransjen blir mer standardisert og industrialisert, og det er kunnskap, språk og personlige egenskaper som vil være den viktigste differensiatoren framover. Norske bedrifter som Opera, Fast, Norman, Digimaker, Telenor, Ibas, Ez-publish og Trolltech har alle gjort internasjonal suksess og rekruttert utenlandsk arbeidskraft. Nen det er mange om beinet på den dyktige konsulenten som kan gi arbeidsgiveren de riktige relasjoner.
Fikk flere avtaler med Hollywood

For tre år siden koblet Lyse Tele opp sin første fiberkunde i Rogaland. Fiber skulle brukes til innhold, avansert TV og gratis tellerskritt i ett og samme abonnement på en 10 Mb/s linje. Selskapet har i dag 35.000 tv-kunder i 26 kommuner.

IP-tv kunder kan leie filmer fra 49 kroner ned til 39 kroner dersom det er eldre filmer. En annen interessant avtale er den Lyse Tele inngått avtale med TV2. For 60 kroner i måneden kan abonnenten se utvalgte programmer i reprise, blant dem nyheter, værmelding, aktualitetsprogrammer, Senkveld med Harald og Thomas og fotballkamper. Avtalen trer i kraft i november.
Et land uten Windows?

Microsoft truer å trekke sitt operativsystem Windows fra det sør-koreanske markedet. Microsoft håper på denne måten å påvirke en dom i Sør-Korea om Messenger og Media Player.

Det er Sør-Koreas handelskommisjon (Fair Trade Commission, KFTC) som skal avgjøre om Microsoft inngår en handelskrig med Sør-Korea. KFTC har tatt saken i behandling etter en klage fra en nettportal, Daum Communications Corp. Portalen mener at Microsoft bryter antitrustlovene i landet ved å binde opp operativsystemet med de andre programmene.
IBM krever at studentene kan alt

- Vi finner ikke de folkene vi ønsker. Skolene underviser ikke den enkelte student både i økonomi, teknologi og samfunnsvitenskap. Derfor må vi ofte ansette tre personer med ulik bakgrunn, og sørge for at disse lærer seg sammenhengene etter at de har begynt å jobbe hos oss, sier Jim Spohrer. Han er direktør ved IBMs Almaden Research lab i San Jose i California, og har et klart råd til studenter:

Han skjønner at mange er tvilende til å studere IT, ettersom India har kuppet fremtiden innenfor denne sektoren. Han forstår også at mange synes økonomi blir for lite spesialisert, og at samfunnsvitenskapelig utdannelse gir for dårlig lønn.

28. oktober 2005

MIT og Nokia får felles laboratorium

MIT og Nokia skal etablere et felles forskningssenter i nærheten av MITs anlegg i Cambridge i den amerikanske delstaten Massachusetts. Senteret skal arbeide med mobile terminaler og deres plass i det såkalte «økosystemet» av apparatur i vanlig bruk. Senteret ser for seg nye talegrensesnitt, nye dataplattformer, og ny programvarearkitektur.

MIT og Nokia har tidligere samarbeidet innenfor rammen av MITs Oxygen Alliance, der 150 forskere fra Computer Science and Artificial Life Laboratory samarbeidet om en ny type datamaskiner.
Google frustrerer Microsoft

Selv om Microsofts solide inntekter viser at selskapet fremdeles er ledende, har Wall Street-eksperter stilt spørsmålstegn ved fremtiden. Grunnen er at Microsoft selv spår en nærmest flat vekst for selskapets MSN-tjeneste.

Den dårlige veksten i MSN bekymrer aksjeanalytikerne, særlig når konkurrentene Google og Yahoo spår tosifrete vekstall for sammenlignbare tjenester. Google har spådd en oppgang på hele 16 prosent, mens litt mer moderate Yahoo venter seks prosent vekst.
Truer med å trekke Windows fra Sør-Korea
Microsoft har ifølge Reuters truet med stoppe salget av Windows i Sør-Korea hvis landet antitrust-byrå, Korean Fair Trade Commission (KFTC) beordrer selskapet til å levere operativsystemet uten Windows Messenger og Windows Media Player.
KFTC har etterforsket anklager om at Microsoft har brudt antitrust-lovgivningen i Sør-Korea ved å bygge inn denne programvaren i Windows.
- Vil bruke bredbåndspenger til skoler

Tidligere stortingsrepresentant for SV Paul Chaffey, som nå skal tale IT-bedriftenes sak i Abelia, har en overraskende holdning til videre tilrettelegging av gode bredbåndslinjer til bedrifter.

- Vi anbefaler regjeringen å ikke bruke penger til bedriftene. De fleste bredbåndsutfordringene for bedriftene klarer markedet å løse på egenhånd. Bruk heller pengene på å ruste opp IKT i skolen, sier Chaffey.
Taper marked på bredbånd

Telenor taper markedsandeler på bredbånd både i Norge og Sverige. Norden-sjef Morten Sørby Karlsen legger ikke skjul på at han ikke er fornøyd med situasjonen. Det er han nok heller ikke med tilgangen på nye IP-telefoni-abonnenter.

Det er mobilvirksomheten som glitrer nesten over alt ? ikke minst her hjemme på berget. Men det var ett skår i gleden: Tap av markedsandeler på bredbånd både i Sverige og Norge. Innen ADSL-markedet i Norge tok Telenor 29 000 nye abonnenter, noe som førte til at markedsandelen falt fra 60 til 59%.
Trauste og lite innovative

Nærings- og handelsdepartementets ferske statusrapport for innovasjonsnorge kommer med en kraftsalve: «Enkelte undersøkelser tyder på en noe lunken holdning til entreprenørskap i Norge, og tegner et bilde av nordmenn som frykter risiko. Dette kan tolkes som at vi har en lønnstakerkultur som prioriterer trygghet og stabilitet. Sammenlignet med andre land kan det synes som det norske behovet for trygghet er noe større enn skapertrangen, og de fleste nordmenn foretrekker å være arbeidstakere fremfor å være sin egen arbeidsgiver.»

Den siste undersøkelen fra Eurostat forteller også at andelen innovative foretak er betydelig lavere i Norge enn i Sverige og Finland, og på bunnivå i europeisk målestokk.
Fast-sjefens suksessråd

Fast Search & transfer gjør det ekstremt godt i søkemarkedet, og ble nylig kåret til verdens fremste innen søk av det anerkjente analysehuset Gartner. For Fast-sjef John M. Lervik virker det såre enkelt, selv om han innrømmer at Fast har vært heldige.

27. oktober 2005

- Vil ha norsk rival til Google

? Vi har innledende samtaler med Nasjonalbiblioteket om å gjøre forlagenes digitale versjoner tilgjengelig. Det skal bli en frivillig ordning, men det er for tidlig å si noe veldig konkret om hva det blir, sier fungerende direktør Per Christian Opsahl i Den norske Forleggerforening til Dagens Næringsliv.

26. oktober 2005

Fellesskap for lagring med åpen kildekode

Det ble i går kunngjort et stort anlagt initiativ for å utvikle lagringssystemer for bedrifter i åpen kildekode. Initiativet er døpt «Aperi» («åpne deg!» på latin), og omfatter flere av den internasjonale IT-bransjens tungvektere: Brocade, Cisco, Computer Associates, Engenio Information Technologies, Fujitsu, IBM, McDATA, Network Appliance og Sun.

Aperi skal gi kundene flere valgmuligheter når de skal implementere programvare for lagringsinfrastruktur med utgangspunkt i åpne standarder. Det skal utvikle en felles plattform for lagringsprogramvare som skal tilby kundene større fleksibilitet i driften av lagringsmiljøer. Plattformen skal gjelde alle slags lagringssystemer.
Telenor har kraftig ip-vekst

Den nye undersøkelsen oppgir markedssituasjonen i juni 2005, og viser at Telio var den desidert største tilbyderen med 29 prosent av bredbåndstelefoni-markedet. NextGenTel og Telenor kommer på en delt annenplass med 14 prosent. Men de siste målingene TNS Gallup har gjennomført kan tyde på at fordelingen vil endre seg.

- Våre siste tall viser at Telenor kommer for fullt nå. Jeg blir ikke forundret om de vektlegger det på kvartalspresentasjonen i morgen, sier Thalberg.

Han peker også på at svært mange husstander med internett-tilkobling planlegger å droppe fastlinja de neste seks månedene. Hele 19 prosent oppgir at de vil gå over på mobil eller bredbåndstelefoni før nyttår.

25. oktober 2005

Giske vil ha gratis tv-fotball

? Jeg vil være veldig på vakt mot en utvikling der stadig flere fotballkamper blir vist på betal-tv. jeg vil kalle inn til møter med både fotballforbundet, Norsk Toppfotball og tv-aktørene for å sikre at det også i fremtiden blir vist fotball på allmennkringkasterne. Fotball er for alle, ikke for de få, sier kulturminister Trond Giske til VG.

Giske får ikke gjort noe med milliardavtalen som allerede er inngått mellom fotballforbundet og TV 2/Telenor, og han mener også at denne er grei i og med at det er lagt opp til en gratiskamp i uka på TV 2.
- Internett er en flopp!

Den 20. august 1996 sto det mye omtalte innlegget på trykk i Dagens Næringsliv. I motsetning til hva mange tror, var det ikke en journalist i avisen som kom med den bastante spådommen. Det var derimot et leserinnlegg på debatt-sidene i avisen.

Han begrunnet internetts død med tre årsaker. Men det som dengang kanskje ga gjenklang hos noen lesere, får de fleste til å trekke på smilebåndet i dag: (...)"ingen av aktørene på nettet vil tjene penger på å legge seg der med sine tilbud", "privat bruk av nettet vil være marginalt" , "og mengden av informasjon på nettet vil bli så enorm at det vil skape frustrerende store søkeproblemer, og dermed frafall av brukere".
Europa står foran stor mangel p? IT-folk

Det er spesielt ekspertise innenfor områder som IP-telefoni, sikkerhet og trådløse nettverk som det vil bli mangel på. De østeuropeiske land vil oppleve den største mangel på IT-folk, forutsier IDC.

IDC frykter at mangelen på IT-kraft i det lange løp vil svekke Europas konkurranseevne. Europas hurtige integrering av avansert teknologi og behovet for ekspertise, skal være årsaken til den store etterspørselen etter IT-arbeidskraft.
Avslørte flere detaljer om Xbox 360-prosessor

Det har tidligere vært kjent at brikken skulle ha tre kjerner basert på PowerPC-arkitekturen. Nå forteller IBM at kjernene opererer med en klokkehastighet på 3,2 GHz og at de er forsterket med en spesiell VMX-akselerator for spillprogramvare og en høyhastighets 128-bits vektorenhet.

De tre kjernene deler et sekundært cacheminne på 1 MB som skal ha skreddersydd logikk for høyhastighets datagjennomstrømning for grafikk- og systemapplikasjoner. Forsidebussen har en samlet båndbredde på 21,6 gigabytes per sekund, 5,4 gigabits per sekund per pinne.

24. oktober 2005

Slipper patentene fri

IBM garanterer fri tilgang til hele patentporteføljen, uten avgift av noe slag, til selskaper som ønsker å utvikle og implementere åpne programvarestandarder bygget rundt web-tjenester, åpne dokumentformater og elektroniske formater innen helse- og utdanningssektoren, skriver IBM i en pressemelding. IBM håper dette initativet blant annet skal få fart på et helseregisternettverk og kunne gi oversikt og tilgang til utdanningsinstitusjoner og læringsmateriale over hele verden.
Forlag lanserer Google-konkurrent

Amerikanske forleggere har allerede saksøkt Google fordi selskapet ikke henter inn tillatelse før de skanner inn bøkene. Tyske forleggere satser altså på en annen vri: De lanserer sin egen tjeneste som i egenskaper tilsvarer Googles, i tillegg til å gi brukerne muligheten til å låne bøker på nett.

- Vi ønsker ikke at Google skal ha bøkene på sine servere, men at forlagene skal få beholde dem, sier en talsmann for den tyske forleggerforeningen til Reuters på bokmessen i Frankfurt.
DVD-krig til ingen nytte

Stadig flere bransjeaktører velger side i den store formatkrigen om neste generasjons DVD-plater. Jo lenger krigen varer, jo større er sjansen for at alle aktørene blir sittende igjen med skjegget i den berømte postkassa. Årsaken er at fysiske lagringsmedier for film kan være på vei ut. Nedlasting av video og Video-on-demand blir stadig mer vanlig. I tillegg seiler Apple opp som en konkurrent med sin iPod video. Med Windows Media Center og tilsvarende løsninger spås det at harddisklagring av digitale medier også vil bli langt mer vanlig.
En våt grav for tellerskritt

Den delvis Hafslund-eide teleoperatøren One Call tilbyr nå som første på markedet fastpris på telefonsamtaler i Norge ? uansett om det er mobil eller fasttelefon du ringer til. Nyheten ble kunngjort på dramatisk vis med en symbolsk våt grav i Oslofjorden for telefonkiosken ? et symbol på tellerskrittene.

One Call tilbyr en fast abonnementspris på 299 kroner per måned for sitt tilbud om bredbånds-telefoni. Det er derfor rundt 850.000 norske husstander som for denne prisen skal kunne ringe så mye de orker innenlands, enten det er til fasttelefon eller mobiltelefon.

23. oktober 2005

Ny rettssak mot Google-gorilla

Googles nye Print for digitalisering av bøker har fått enda en motstander. Det amerikanske forlagsforbundet AAP (The Association of American Publishers) har startet en rettssak mot søkemotoren.

- Vi hadde ikke andre valg. Ingen ønsker å saksøke en to-tonns-gorilla. Jeg skulle ønske vi ikke behøvde å gjøre dette, sier Pat Schroeder i AAP.

22. oktober 2005

Bloggfeberen tar av

Både i USA og Europa er bloggerne blitt en massiv stemme i offentligheten. Nå er bloggingen i ferd med å ta av i Norge også. I dag har minst 30 000 nordmenn sin egen weblogg, og ifølge en undersøkelse meningsmålingsinstituttet Zepera har gjort for ukebrevet Mandag Morgen, publiserer hver tredje nordmann noe eget på nettet minst en gang i uka.

19. oktober 2005

Fastpris på mobildata

Telenor lanserer nå fastpris på mobile datatjenester for bedriftskunder. For 469 kroner måneden får kunden unbegrenset bruk av UMTS, Edge, GPRS og WLAN. Samtaleprisen kuttes samtidig med 10 øre minuttet. Fastpris og maksimalpris for mobile datatjenester innføres fra 1. november. Sammen med sammen med kutt i samtalepris tilsvarer dette en prisreduksjon på inntil 15 prosent, eller et årlig kostnadskutt for Telenors bedriftskunder på ca 100 millioner kroner.
Mastergrad gir dårligere karakterer

Studenter som tar mastergrad får dårligere karakterer enn dem som tar eksamen etter gammel ordning med hovedfag, viser tall fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH) som presenteres av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste i dag.

Statistikken viser at det blant studentene som tok hovedfag i 2004 var seks av ti som fikk karakteren A eller B. Blant mastergradsstudentene var det bare fire av ti som fikk så gode karakterer. Samtidig var det langt flere mastergradsstudenter som strøk til eksamen og fikk karakteren F enn blant hovedfagsstudenter.
Ansatte er en trussel

63 prosent av angrepene kommer fra eksterne hackere, mens truslene fra ansatte har økt fra 28 til 33 prosent det siste året. På tredjeplass følger angrep mot sikkerheten fra eks-ansatte i virksomheten. Det viser en undersøkelse som konsulentselskapet Pricewaterhouse Coopers og tidsskriftet CIO Magazine har gjennomført, skriver NyTeknik.
Spar penger på IP-telefoni

For mange nye bredbåndsbrukere vil det å ta i bruk en eller flere former for IP-telefoni være det som gjør utgiftene til bredbånd og bredbåndsbruk økonomisk forsvarlig. For andre er det mulighetene som ligger i framtidige tjenester hvor telefoni spiller en rolle, mens andre er interessert i å kutte ut GSM-boks eller fasttelefoni pga. husalarmen. Det er feil å kalle IP-telefoni for gratis, men elementene som er gratis i bruk og som ellers er lavt priset vil i sum bety gode innsparinger på telefonregningen.
Vil ha konkurranse om IT i skolen

"IT i skolen" som går av stabelen i Ålesund 25. og 26. oktober.

? Vi ønsker med konferansen å åpne skoleledernes øyne for mulighetene som ligger i programmer med åpen kildekode. Det er rimelige program som kan skreddersys til den enkeltes behov, forteller Helge Tor Kristiansen, som koordinerer konferansen.

Det loves faglig påfyll og meningsutvekslinger omkring de spennende mulighetene og problemstillinger som finnes knyttet til bruk av såkalla fri programvare i offentlig forvaltning generelt, og i skolene spesielt.
Opera-gründere er Entrepreneur of the Year

Gründerne av Opera Software, Jon S. von Tetzchner og Geir Ivarsøy, ble tirsdag kveld utropt til Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2005 Region Øst. De går videre til den store nasjonale kåringen 29. november. Juryen mener at deres personlige visjoner og evne til å sette dette om til verdier, gjør Jon S. von Tetzchner og Geir Ivarsøy til verdige vinnere av Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2005, Region Øst.
Læring inn i strategien

Mange bedriftsledere nedprioriterer de ansattes kompetanseutvikling i en hard hverdag, selv om utviklingen stiller krav til endring av produkter og omstilling av produksjonsmåter.

I en MMI-undersøkelse utført for NITO oppgir bare 23 prosent av norske bedrifter at de bruker humankapital eller lignende begreper i sine strategiske dokumenter.
Spår jobbproblemer for svake høyskole-elever

Norge ligger 12?18 måneder bak Sverige, hevdet svenske Kjell Ulmfeldt, nyansatt sjef for Capgemini Norge i et intervju med digi.no i forrige uke. I Sverige vokser IT-bransjen, men det blir ikke så mange nye jobber.

Accenture Norge-sjef Nils Øveraas tror også bruk av indisk arbeidskraft i norske IT-prosjekter vil øke kraftig i 2006. Og det vil medføre ny konkurranse for norske IT-folk. Øveraas har et råd til norske ungdom som skal velge seg studie.

? Enten kan du ta en lengre sivilingeniør-utdannelse, da er du sikret jobb. Eller du kan velge treårig IT-utdannelse, men da bør du tidlig sikte deg inn på veletablerte og markedsrelevante teknologiområder, sier Øveraas.
Hvilken makt skal en redaktør ha?

Tidsskriftet Cell har alltid vært litt kontroversielt og omdiskutert. Det har blitt beskyldt for å være tabloid og sensasjonspreget i sitt valg av vitenskapelige artikler, og det var i nettopp Cell Theresa Imanishi-Kari i sin tid publiserte artikkelen som ga opphav til en av de siste tiårs mest omfattende forskningssvindel-affærer, Baltimore-saken.

Nå dukker tidsskriftet nok en gang opp i nyhetsbildet, etter at redaktøren etter et år trekker tilbake en allerede publisert artikkel ? uten forfatterens velsignelse, faglig begrunnelse eller mistanke om vitenskapelig uredelighet.

18. oktober 2005

Googles bokskanning til Europa

Google Print får mye kjeft i USA. Selskapet ble saksøkt av tusenvis av forfattere etter at ble kjent at bøker scannes og digitaliseres til online bruk. Nå kommer Print-programmet til Europa. Google har fått avtaler i åtte europeiske land, Frankrike, Italia, Tyskland, Østerrike, Sveits, Belgia og Spania. Gjennom lokale websider vil Google frigjøre innhold fra bøker, skriver New York Times.

Ifølge Susan Wojcicki i Google startet selskapet den europeiske bokscanningen i august. I et intervju sier hun at det foreløpig handler om relativt små mengder med bøker på det europeiske markedet. Google er til stede på verdens største bokmarked i Frankfurt denne uken for å snakke med flere forlag om utgivelser på web.
Schibsted Søk kommer i november

Michael Rohde tegner et fremtidsbilde der Google ikke bare er selskapet som har sverget å ikke utføre ondskap, men et selskap som bruker sin dominans på ett område til å erstatte nye områder. Fra søk går de over til gulesideraktivitet, netthandel, auksjon og rubrikk. Tidligere partnere kan bli spist opp, som Microsoft har spist selskaper til frokost med nye funksjoner i Windows.
Etableringsgebyret for bredbånd står for fall

Telia i Sverige tilbyr abonnement fra 199 svenske kroner per måned. Etableringsgebyr og modem får du på kjøpet. I Nederland betaler KPN også modemet, etableringsgebyret og gir deg i tillegg en måned gratis abonnement. I mange land er kampen om eksisterende kundene kommet godt i gang, med en lav terskel for kunder å bytte bredbåndsleverandør.

I Norge har denne kampen så smått begynt. De fleste leverandører opererer med et etableringsgebyr rundt 500 kroner. I tillegg kommer anskaffelse av et modem og kanskje kostnader til en montør. Det koster det fort 1500 kroner, eller mer.

17. oktober 2005

Den digitale kløften

Løfter vi blikket utenfor Norge og OECD, blir den digitale kløften enda tydeligere. I 2000 var det over tre ganger så mange Internett-brukere i Norge som i alle de minst utviklede landene til sammen ? land som til sammen har omkring 660 millioner innbyggere. Siden informasjons- og kommunikasjonsteknologien legger grunnlaget for nye produkter, nye tjenester og nye næringer, reduseres betydningen av geografisk avstand samtidig som betydningen av kunnskap ker. Informasjon og kunnskap spres så raskt at kontinuerlig nyskaping blir nødvendig for å hevde seg i konkurransen.
NTNU vil bli bedre

NTNU er rangert omtrent som nummer 25 blant europeiske læresteder med teknisk-naturvitenskapelig hovedprofil. Nå starter universitetet opp en strategi for å bli blant de ti beste. Selv om NTNU opplever reelle kutt ifølge forslaget til nytt statsbudsjett , kan målene nås.
AMD forbi Intel

Advanced Micro Devices (AMD) har nettopp levert et kanonresultat for kvartalet. Så kommer tallene som viser at selskapet er blitt størst i pc-markedet. Ifølge tallene fra markedsanalytiker Current Analysis, hadde AMD en markedsanel på 52 prosent av pc-salget fra butikk i september, mot Intels 46 prosent.

"Riktignok har AMD passert Intel i butikksalg tidligere i enkelte uker, men september 2005 var første gang AMD utkonkurrte Intel i en hel måned" skriver Current Analysis i sin rapport.
Internett kan bli splittet

Internett er i ferd med å miste sin enhet, mener EU-kommisær Viviane Reding. Uenighet mellom USA og EU kan føre til at andre store aktører på nettet vil etablere sine egne løsninger i form av egne domenenavn-systemer. Reding peker på Kina, Rusland og den arabiske verden som mulige aktører.

- Hvis landene føler seg overkjørt og ikke får være med på å bestemme utviklingen i sitt eget område, og det fortsatt er bare ett land som dominerer nettet, vil internett dette fra hverandre i ulike deler, sier Reding til avisa The Guardian.

14. oktober 2005

MTV med nett-kanal

Kanalen har fått navnet MTV Über, og er en nettversjon av en kanal som tidligere var tilgjengelig på interne kabelnett ved amerikanske universiteter.

I samarbeid med nettverksgiganten Cisco vil MTV utløve en belønning på 25 000 dollar (om lag 167 000 kroner) til de som kommer med gode ideer om hvordan man kan bruke bredbåndsteknologi på nye måter.
Stoltenberg vil bruke penger på bredbånd

«For Regjeringen er det et mål at alle husstander og private og offentlige virksomheter skal ha tilgang til et fremtidsrettet høyhastighetsnett til lik pris i hele landet. For å stimulere til en raskere utbyggingstakt, må det offentlige bidra økonomisk. Offentlig sektor skal være ledende når det gjelder å etterspørre nye teknologiske løsninger. Regjeringen vil få til en mer samordnet utbygging av de ulike digitale nett i Norge,» skriver de tre partiene.
Våpen på avveie

En komité som foreslår revisjon av Vær Varsom-plakaten foreslår at innlegg i nettdebatter må forhåndsgodkjennes av redaktøren. En nettavis som lar brukerne skrive innlegg og kommentarer rett inn, vil dermed bryte med god presseskikk.

Forslaget er kontroversielt, og diskuteres høylytt blant norske avisfolk. Denne uka er forslaget gjenstand for debatt på redaktørforeningens høstmøte i Tromsø.

13. oktober 2005

Djupedal ny forskningsminister?

Regjeringen lover konkret å øke bevilgningene til grunnforskning, heve forskningsinnsatsen til 3 prosent av BNP, styrke forskerrekrutteringen og legge til rette for økt forskerutveksling med andre land, altså legge mer vekt på internasjonalisering. Den nye regjeringen vil "satse bevisst" på forskning innen næringer der Norge har fortrinn og stort verdiskapningspotensiale, videre satse på bedriftsrettet forskning og "sikre god formidling og nyttiggjøring av forskningsresultater."
Frykter oppsplitting av nettet

Det er grunn til å være bekymret for en oppsplitting av Internett til flere separate nett, mener Gisle Hannemyr ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo. EUs IT-kommisjonær Viviane Reding går enda lenger. Hun mener Internett kan komme til å bryte sammen på grunn av oppsplittingen, og at verdens politikere snarest bør få et forum der de kan utveksle synspunkter på hvordan Internett skal være.
Starten på en revolusjon

det er en ting som skiller Apples videoløsning fra alle de andre: De kommer med hele pakka på eng gang: Videobutikk, skreddersydd PC (nye iMac) programvare (iTunes) og bærbar enhet iPod). Slik skaffer de seg kontroll over hele næringskjeden i en smell. Akkurat det storebror Microsoft alltid har drømt om, men hittil ikke har klart.

Den dagen filmbransjen ser at Steve Jobs er i stand til å gjøre nedlasting av film til milliardbutikk, er det Jobs som i egenskap av verdens mektigste nettdistributør plutselig dikterer vilkårene. Akkurat som han gjorde da han nylig tillot seg å refse platebransjen for grådighet.
Google og Microsoft slåss om å kjøpe AOL

Det ligger an til den kanskje heftigste budkrigen siden dotcom-årene i USA. Nå kriger Google og Microsoft om å kjøpe AOL. AOL (America Online) var verdens største Internett-leverandør da modemene regjerte, men selskapet er fremdeles ledende med sitt lynmeldingsprogram og driver verdens nest mest besøkte nettsider.

Hele den amerikanske internett-bransjen er under et voldsomt press fra Google og rakettveksten i deres inntekter. Aktører som trodde de hadde sementert sine markedsandeler, for eksempel Microsoft, ser plutselig at de taper markedsandeler og går glipp av store inntekter.

12. oktober 2005

Yahoo lanserer blogsøk

Yahoo har integrert blogsøk i sitt konvensjonelle nyhetssøk. Dermed kan du søke i tusenvis av blogger samtidig med at du søker i de 6500 nyhetskildene som allerede er inkludert i Yahoos nyhetssøk.

Blogresultatene kommer opp i en egen kolonne i søkeresultatet. Her kan du også søke på bilder som er lagt ut av bloggere. I pressekretser går diskusjonen høyt om hvorvidt blogging kan sidestilles med journalistisk presenterte nyheter. Likevel er det ikke til å komme unna at blogger blir stadig viktigere, også i tradisjonell nyhetsrapportering.
Dramatisk for 17 aviser

Såkalte riksspredte ukeaviser som Morgenbladet, Ny Tid, Dag og Tid og Klar Tale er blant de som blir hardest rammet. Det er disse avisene som får en økning på 100 prosent, mens ukeaviser som ikke bruker Posten lokalt får langt over 100 prosent økning i riksportoen. Nå kobler Mediebedriftenes landsforening inn Konkurransetilsynet. Samtidig tar de kontakt med Samferdselsdepartementet, som eier Posten.
Italia først med mobil-TV

Nokias favoritt-teknologi for å gi TV på mobiltelefonene er DVB-H-teknologien, en videreutvikling av DVB-T- teknologien som brukes i digitale bakkenett.

Nå ser det ut til at den italienske mobiloperatøren TIM i smaarbeid med Silvio Berlusconis mediakonsert Mediaset, skal starte kommersielle sendinger med denne teknologien neste år, og dermed trolig blir først ute med Nokia-TV, melder Nyteknik.se.
Microsoft og Yahoo sammen mot Skype

Før var alle konkurrenter harde fiender som måtte motarbeides på alle tenkelige måter, men nå har Bill Gates og Steve Ballmer har nå mildnet. Lederduoen har inngått dyre forlik og samarbeid med en rekke konkurrenter, blant annet Novell, Sun, Netscape, Apple og i går Real.

I tillegg offentliggjorde Microsoft at de nå skal åpne opp sin Messenger for erkekonkurrenten Yahoo. Sammen med Google er Yahoo en av selskapets hovedkonkurrenter på søketrafikk og Internett-trafikk.
MinSide i rute ? men få vil få tilgang

Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer ønsker neppe å profilere borgerportalen MinSide som «Gamblerportalen». Det kan likevel bli realiteten, for når den skal åpnes i desember, kan brukergruppen domineres totalt av Norsk Tipping.

? Jobben er ikke gjort ennå, men vi tar sikte på å få med de tjenestene vi har varslet fra oppstart i desember, sier Lars Bjørgan Schrøder, prosjektleder for MinSide i Moderniseringsdepartementet.

11. oktober 2005

4,9 milliarder for å slutte fred med Real Networks

RealNetworks mente at Microsoft ved å inkludere Media Player i Windows, misbrukte sin markedsmakt på en måte som gjorde det umulig for dem å konkurrere på likefot med sin medieprogramvare.

Ifølge søksmålet tvang Microsoft pc-produsenter til å integrere Windows Media Player, samtidig som de la restriksjoner på hvordan konkurrerende spillere kunne installeres. RealNetworks' opprinnelige erstatningskrav var en milliard dollar.
Billigere og bedre bredbånd

PRISTEST: NextGenTel og UPC er billigst på bredbånd i Norge - men BlueCom puster dem i nakken på de virkelig høye hastighetene. I oktober har bredbåndet blitt både bredere og billigere enn noen gang.
Vil ha egen iPod-skatt

Det blåser opp til storm i Japan når platebransjen vil ha avgift på MP3-spillere for å kompensere for hjemmekopiering. I likhet med den norske kassettavgiften, har både Japan og USA tidligere hatt en tilsvarende avgift for digitale avspillere med opptaksmuligheter, slik som digitale kassettspillere og MiniDisc.

Nå hevder bransjen at det er irrelevant at MP3-spillere ikke har opptaksmulighet. De mener nemlig at det forbrukeren betaler for digital nedlasting, kun dekker lagring på egen PC. Vil man overføre til en bærbar MP3-spiller, skal bransjen altså ha kompensasjon.
Større internett-vekst enn i 2000

Antallet mennesker som kommer seg på nett og skaffer seg bredbånd er i kraftig vekst. Det er også antallet nye nettsteder. Siden oktober i fjor har det i følge Netcraft blitt opprettet 17 millioner nye nettsteder, melder bbc.co.uk. Det er en million mer enn på toppen av netthysteriet i 2000, da 16 millioner nye nettsteder ble opprettet.

Dermed er antallet nettsteder oppe i 74,4 millioner ved starten av oktober, en økning på 2,68 millioner bare i september.
100 Mbit/s for 271 kroner

Frem til juni neste år kommer svenske Bredbandsbolaget til å kjøre en oppgradering av fibernettet som virkelig kommer kundene til gode. Arbeidet begynner allerede denne måneden i de største svenske byene. Mindre tettsteder vil følge etter i begynnelsen av 2006.

Alle kundene vil da få 100 Mbit/s nedlastingshastighet og 10 Mbit/s opplastingshastighet. Prisen for kundene vil bli den samme som de betaler for dagens 10 Mbit/s-tjeneste, nemlig 320 svenske kroner (271 kroner) per måned.
UiB-studenter er jobbtapere

Historikere, samfunnsvitere, medievitere og andre kandidater fra såkalt generelle studier ved Universitetet fremstår som jobbtaperne i en ny undersøkelse fra Karrieresenteret. Jobbvinnerne i undersøkelsen er økonomer fra NHH samt de som utdanner seg innen en profesjon. NHH-kandidatene, ingeniører fra Høgskolen i Bergen og jurister og psykologer fra Universitetet topper statistikken over andelen som har fast jobb etter to år.

10. oktober 2005

Schwarzenegger forbyr voldelige spill

Lovforslaget er fremmet av San Francisco-representant Tem Leland Yee og har fått navnet AB1179. Ifølge forslaget vil det være ulovlig å selge eller leie ut dataspill "som viser at mennesker bli tilført alvorlige fysiske skader på en måte som er avskyelig, forferdelig eller grusom".

At Schwarzenegger vedtar denne loven er noe i nærheten av ironi-Himalaya...

9. oktober 2005

15 år med digital rettighetskamp

Fra å ha to medlemmer i 1990, er EFF i dag en verdensomspennende organisasjon som i tillegg til ordinære medlemmer, inkluderer en rekke juridiske rådgivere og advokater.

Elektronisk Forpost Norge oppsto allerede i 1991. Den gang fungerte EFN kun som en e-postliste med vel 50 medlemmer. 19.januar 1995 fant konstituerende generalforsamling sted. Nå har organisasjonen over 900 medlemmer.
Flukt fra IT- studier

- Det er vanvittig få som søker seg inn på IT-studier. Det vil være jevn tilgang av siviløkonomer og sivilingeniører fremover, men de spesialiserte teknologene vil man slite med å få tak i, sier kommunikasjonsdirektør i Accenture Eirik Andersen.

Søkertall fra Samordna Opptak viser en kraftig nedgang i antall søkere til IT og Informatikkstudier fra 2004 til 2005. Antall studieplasser er blitt redusert fra 1907 plasser i 2004 til 1530 plasser i år, en nedgang på nesten 20 prosent. Primærsøkere, søkere med IT og informatikk som førstevalg, ble redusert med omtrent 16 prosent fra 2306 søkere i fjor.

7. oktober 2005

Her er ditt nye e-pass

Mens USA og en rekke EU-land har bestemt seg for å utsette innføringen av biometriske pass i ett år, mener norske og svenske myndigheter at tiden er inne for en oppgradering. Den viktigste årsaken til omleggingen er ønsket om å gjøre passene umulige å forfalske.

I første omgang vil passene kun inneholde unik informasjon om eierens ansiktsutforming, men fra 2007 vil også fingeravtrykk være en viktig del av det biometriske innholdet. Informasjonen lagres i en såkalt RFID (Radio frequency identification)-brikke som kan sende signaler til en spesialmottaker via en liten antenne i passet.
Falske nettbutikker kan lure deg trill rundt

Pharming er begrep for en samling kjente problemer som hacking, virus og phishing. Pharming kan pågå på flere måter, men målet er lik. Mens du skriver inn en url til et nettsted blir du rutet til et helt annet nettsted som er helt likt det du skulle til. Uten å vite det kan alle handlingene dine og all informasjon du etterlater hentes ut. Dette brukes av kirminelle for å få profit på din bekostning.

- Den enkleste forklaring er at en ondsinnet person endrer oversettelsen mellom internettadressen og den fysiske siten du rutes til. Hvis du taster en url i adressefeltet er det en dns-server som ruter deg videre til plassen du fysisk finner denne websiden, forklarer Fagerland.
Menn blir jobbtapere

En stor gruppe gutter og menn har åpenbare vanskeligheter med å ruste seg til det mye omtalte kunnskapssamfunnet. Forskjellene oppstår allerede i de tidlige skoleårene. På grunnskolen har dobbelt så mange gutter som jenter spesialundervisning. På videregående avbryter flere gutter skolen. Og på universiteter og høyskoler er guttene i et solid flertall blant dem som stryker eller ikke klarer å fullføre studiene.
PSP-film på glid

Det ble solgt over 100 000 UMD (Universal Media Disc)-filmer de første fire ukene etter at Sony PSP ble lansert i slutten av september. Det betyr at PSP-film dermed står for 1 prosent av videomarkedet i Storbritannia. På enkelte nøkkel-titler utgjorde UMD-salget så mye som fem prosent av totalen.

6. oktober 2005

Gjør suksess med adsl2Adsl2+ er på full fart inn i det norske markedet. De siste som flagget sine nye tilbud var Catch og Bluecom som skal tilby de største byene og tettstedene hastigheter på opptil 20 Mbps, som er rundt fem ganger raskere enn hva som er mulig med den mest utbredte adsl-teknologien. Mimer i Ålesund tilbyr derimot hastigheter opp i mot 24 Mbps, og har gjort det i over to måneder, til lavere priser. Binder du deg til to år for du 24 Mbps inn og 1,2 Mbps ut for 649 kroner i måneden.

5. oktober 2005

Gransker kapitalismen

Stadig flere kunstnere opptrer som ideologikritiske og forsøker å forske på problemer. I morgen åpner Unge Kunstneres Samfund en utstilling hvor kunstnere undersøker kapital.
Fri programvarepris gikk til eZ systems

- Utviklerne av Fri programvare er langt fremme på verdensbasis både når det gjelder nytenkning og anvendelse av ny teknologi. Årets vinner, eZ systems, er et godt eksempel på dette. eZ systems har satt sammen noe av det beste som finnes av fri programvare til et godt integrert hele. Nybegynnervennligheten har vært i fokus, og de har både lykkes med å lage et godt produkt, og å få det markedsført ut til brukergrupper som ellers sjeldent ville brukt programmer med brukervennlige lisenser, sier NUUGs formann Petter Reinholdtsen.

4. oktober 2005

Sun og Google med felles front mot Microsoft

Selskapene har en felles fiende, nemlig Microsoft. Kilder i bransjen spekulerer i at Google er interessert i å tilby flere applikasjoner, som for eksempel en webbasert office-suite for å konkurrere enda hardere mot rivalen Microsoft, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Et slikt samarbeid mellom Google og Sun vil gi Google den teknologien de trenger for å holde Microsoft opptatt på flere fronter, mens Sun får markedsføringskraften de må ha for å vinne frem i programvaremarkedet.
Storsuksess med blog-annonser

Blog-annonsering ser ut til å være undervurdert. Bilfabrikanten Audi brukte en halv prosent av annonsebudsjettet på store amerikanske blogger når de lanserte kampanjen "The Art of Heist". Det viste seg at blogg-annonsene genererte hele 29 prosent av den totale nett-annonsetrafikken, skriver svenske Internetworld.

- Det er utrolig spennende at de har brukt så lite og fått så mye tilbake. Det er absolutt noe som er i tiden og kommer til å komme mye sterkere, sier Terje Gaupseth, leder for INMA, en norsk organisasjon for internett-markedsføring.

3. oktober 2005

140 000 nordmenn VoIPer

106 500 norske hjem brukte bredbåndstelefoni ved utgangen av juli. Veksten i første halvår var 60 000, mer enn en dobling. Samme vekst fremt til i dag vil gi 140 000 norske privat-VoIPere. Telenors andel av dem er knappe 4 prosent!

Etter at Telio åpnet markedet for privat IP-telefoni i fjor vinter har veksten vært formidabel. Ved siste årsskifte var det 50 000 som ringte uten tellerskritt over bredbånd, og pr 1. juli var det 106 500 private og 3500 bedrifter som gjorde det.
Hvor er debatten om biometriske pass?

Internasjonale datatilsynsmyndigheter etterlyser debatt om bruk av biometri i pass. På den 27. internasjonale konferansen for datatilsyns- og personvernmyndighetene i Montreux (14.-16. september) vedtok tilsynsmyndighetene en felles resolusjon om bruk av biometriske data (ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykk) ved utstedelse av pass, id-kort og reisedokumenter. Utstrakt bruk av biometri i slike dokumenter vil ha store samfunnsmessige konsekvenser, og bør derfor ikke innføres uten en forutgående debatt. Representantene for tilsynsmyndighetene etterlyser i resolusjonen at effektive sikkerhetsmekanismer blir bygget inn i løsningene, slik at risikoen ved bruk av biometri begrenses.
Orkla Media satser digitalt

Lasse Bolander kommer fra jobben som konserndirektør i Det Berlingske Officin, hvor han har hatt ansvaret for blant annet forretningsutvikling og digitale aktiviteter.

Bolander ble en kontroversiell skikkelse da han frontet krigen om dyplenking. Det vakte internasjonal oppsikt da Danske Dagblades Forening (DDF) saksøkte nyhetssøkemaskinen Newsbooster fordi denne linket direkte til artiklene i nettavisene. Bolander ledet utvalget i DDF. Saken endte med at Newsbooster ble nektet å lenke rett til artiklene.
Bredbåndsmarked over 4 milliarder

Bredbåndsmarkedet i Norge omsatte for 1,96 milliarder kroner i første halvår, en økning på 416 millioner, eller 21 prosent. Fortsetter vekstkurvene i samme retning kan årets omsetning komme opp i nærmere 4,5 milliarder.

Post- og teletilsynet har beregnet at det var 836 000 bredbåndskunder i Norge pr 1. juli, en økning på 319 000 på ett år. Penetrasjonen målt i forhold til hushold er da 37 prosent, mot 30,1 prosent for et år siden.
Vi prater mindre i telefonen

Totalt har trafikk fra fast- og mobiltelefoner gått ned med nesten tre milliarder minutter siden første halvår 2002, mens norske mobilkunder sendte over to milliarder sms-er i første halvår. Det er en økning på 28 prosent.
IP-telefoni: Hype eller disruptiv teknologi?

IP-telefoni brer om seg. I dag er visstnok 10 prosent av alle utenlandske samtaler verden over via IP-telefoni. Noen sier all telefoni vil skje på denne måten innen 2010. Det vil bety at det blir tilnærmet gratis å telefonere. Selv om tidsanslaget synes noe urealistisk, er det helt på det rene at IP-telefoni vil overta for den tradisjonelle telefonitjenesten en eller annen gang i nær fremtid. Like sikkert er det at dette vil undergrave teleselskapenes nåværende inntekststrøm.
Gratis mailkonto p[ 30 GB

En ny aktør på markedet, 30gigs.com, tilbyr brukerne en epostkonto med en lagringsplass på 30 GB . Ifølge selskapet vil tilbudet i fremtiden utvides til 50 GB, og senere kansje til 100 GB. En innboks med 30 GB er ikke bare til noen usle eposter. Her kan det tas imot hele dvd-filmer, programvare og andre store filer som kan bli liggende online.
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket