28. april 2013

Norske Linda har skapt en britisk databølge

For ett år siden møtte Linda Sandvik Claire Suthcliffe på en datamesse i England og utvekslet ideer. Like etter startet de opp Code Club, en gratis fritidsordning med dataprogrammering for skolebarn i Storbritannia mellom ni og 11 år. I løpet av det siste året har mer enn 700 skoler på øyriket blitt med i programmet.

– I tillegg bruker nesten 400 IKT-lærere i Storbritannia læreplanen vår i undervisningen, for den statlige er altfor dårlig, sier Sandvik.

Nå har bølgen nådd Norge . Tidligere denne våren startet organisasjonen «Lær kidsa koding» opp, inspirert av den norske 28-åringens suksessprosjekt.

Kilde: DN.no

27. april 2013

Posisjonen din kan bli registrert 30 ganger i timen

Datalagringsdirektivet fører til at mobiloperatørene skal lagre informasjon om hvilken mobilcelle du er tilkoblet ved pålogging til mobile internettjenester, og hvor denne cellen befinner seg. Dette er informasjon som i dag ikke lagres, i det minste ikke av Telenor - de lagerer kun posisjon ved SMS og taleanrop.

Dette kan få store konsekvenser fordi moderne smarttelefoner gjerne er fulle av apper, og mange av dem ber stadig om oppkobling til internett. DN.no har tidligere skrevet om hvordan en smarttelefon med et vanlig antall apper kan koble seg opp og ned på nett hvert andre minutt. Det betyr at du vil bli overvåket – hvert andre minutt

Kilde: DN.no

26. april 2013

Datalagringsdirektivet vil koste dyrt

Fra og med 1. januar 2015 vil hvem du ringer, sender e-post og tekstmeldinger til lagres, sammen med informasjon om hvor du befant deg mens du gjorde det. Opplysninger om når du kobler deg på nettet skal oppbevares, og IP-adressene du har til enhver tid skal også inn i det samme arkivet.

Prisen for å sette opp de nødvendige systemene er anslått til å bli omkring 353 millioner kroner. I tillegg kommer driftskostnader, som er anslått å beløpe seg til rundt 72 millioner kroner hvert år. Mesteparten av dette skal i utgangspunktet dekkes av skattebetalerne. Internettilbyderne må på sin side bla opp 120 millioner kroner for tilrettelegging, og i en rapport regjeringen har bestilt forventes det at tilbyderne vil måtte bruke 18 millioner per år på drift.

Kilde: Hardware.no

25. april 2013

Forskere: - Dropp multitasking!

Ifølge forskere ved Stanford University gjør ikke multitasking oss bare mindre produktive. Det er heller ikke bra for hjernen vår, siden multitasking får oss til å jobbe mindre effektivt og dermed åpner opp for at vi gjør flere feil, skriver den australske avisen Herald Sun.

Forskerleder Clifford Nass ga over 260 college-studenter ulike eksperimenter som blant annet dreide seg om å bytte mellom arbeidsoppgaver, filtrere bort unødvendige detaljer og bruke hukommelsen. Forskeren konkluderer med at det lønner seg å gjøre én ting ferdig i stedet for å veksle mellom ulike oppgaver, da blir jobben lettere - og bedre - gjort.

Kilde: DN.no

23. april 2013

Dramatisk prisfall i Apple-aksjen

Apples aksjekurs har falt fra over 700 dollar i september ifjor til under 400 dollar før resultatfremleggelsen. Det tilsvarer et verdifall på 286 milliarder dollar, nesten 1700 milliarder kroner. Så store tall er vanskelige å fatte, og nettstedet Motley Fool har derfor funnet frem til en liste over ting man kunne kjøpt med denne summen.

Fallet alene vil være nok til å kjøpe hele rivalen Microsoft samt tre ganger nettstrømmingsgiganten Netflix. Alternativt kunne man kjøpt Mona Lisa, verdens antatt mest verdifulle bilde. Summen Apple har tapt er 371 ganger høyere enn antatt pris på mesterverket. Man kunne også valgt å spandere tre Ipad mini-nettbrett på hver eneste av de 315 millionene mennesker som bor i USA.

Rent økonomisk kan man også sammenligne tapet med naturkatastrofer. De grusomme skadene etter tsunamien som traff Japan i 2011 hadde en økonomisk prislapp som omtrent tilsvarer tapene til Apples aksjonærer. I forhold til orkanen Sandy er tapene til Apple-investorene omtrent fire ganger større.

Kilde: DN.no

17. april 2013

Internett tar over for TV-en

Nylig ble det kjent at Netflix-brukere har sett mer enn fire milliarder timer med innhold de siste tre månedene, og at Netflix dermed ville ha vært det største TV-nettverket i USA.

Trenden er klar: Vi bruker stadig mer tid på Internett og nettbaserte videotjenester i forhold til konvensjonell TV-titting. Nå blir dette inntrykket stadfestet ytterligere, medSSBs årlige mediebarometer.

For første gang er Internett større enn TV her til lands. Andelen forbrukere mellom 9 og 79 år som bruker Internett daglig er på 80 prosent, mens TV-titterne synker fra 81 til 77 prosent mellom 2011 og 2012.

Kilde: Hardware.no

10. april 2013

- Apper leser dine private data mye oftere enn nødvendig

Det er en gruppe franske forskere som har studert atferden til en rekke iPhone-apper.

Smarttelefon-apper henter private data fra brukerne og sender dem til eksterne servere mye oftere enn nødvendig, ifølge en ny studie utført av to franske statlige etater. Det melderPCWorld.com.

Den franske nasjonale kommisjonen for databehandling og frihet (CNIL) studerte oppførselen til 189 apper på seks ulike iPhone-telefoner som var utstyrt med overvåkingsprogramvare. Denne programvaren var utviklet av det franske nasjonale instituttet for forskning på datateknologi- og kontroll (INRIA).

Kilde: Macworld

4. april 2013

Ditt neste mobilselskap: Facebook, Google eller Microsoft?

Din neste leverandør av mobilsamtaler blir kanskje verken Telenor, Netcom, eller Tele2. Mobilaktørene risikerer å bli utkonkurrert, mener teleanalytiker Tore Aarønæs.

Ifølge en ny rapport skrevet av Aarønæs henter mobilaktørene i Norge over to milliarder kroner i det han kalles "superprofitt" på mobilsamtaler til og fra utlandet. Prisene gjør at mange kunder leter etter alternaitver, og ifølge Aarønæs er det svært mange mektige selskaper som nå tilbyr billigere alternativer.

Torsdag kveld (norsk tid) lanserer Facebook det som kan bli starten på et bredt fremstøt. Selskapet ventes å lansere et mobilsystem bygget på Googles Android, som setter Facebooks tjenester i sentrum.

Kilde: DN.no

Google bytter motoren i Chrome-nettleseren

For en snau måned siden kom nyheten om at Opera dropper sin egen nettlesermotor til fordel for WebKit, motoren som benyttes av både Google Chrome og Apple Safari. Nå har førstnevnte valgt å stake ut sin egen vei, med den helt nye motoren Blink.

Blink blir en såkalt forgrening fra WebKit, som innebærer at de to motorene forblir så godt som identiske til å begynne med. Etter hvert håper imidlertid Google å kunne gjøre endringer og forbedringer raskere enn hva som er tilfelle i dag. Opera har også bekreftetat de følger Google, og vil bidra til videreutviklingen av Blink.

Kilde: Hardware.no

Massive IT-problemer ødelegger arbeidet

Jobber du med datamaskiner og opplever lite problemer? Da er du en del av et heldig mindretall, viser en undersøkelse gjennomført av InFact på oppdrag fra Xtra personell. Svarene fra norske arbeidstagere viser at 25,7 prosent får arbeidet avbrutt ofte, og 38 prosent av og til. Til sammen er rundt 1,7 millioner arbeidstagere rammet.

Ikke overraskende er tallene høyere for de med mer utdannelse - ettersom andelen som jobber mye med it-systemer trolig er høyere i denne gruppen. Blant de som er hardest rammet er bank- og finans. Her oppgir nesten fire av ti at de ofte får arbeidet avbrutt av it, mens bare én av ti ikke føler seg rammet av problemer.

Kilde: DN.no

3. april 2013

Mozilla feirer 15 år

Den 30. mars 1998 var det femten år siden Mozilla Project etablert og overtok kildekoden til nettleseren Netscape Communicator fra Netscape Communications Corporation. Allerede i januar samme år ble det gjort kjent at kildekoden skulle åpnes. Mozilla var opprinnelig Netscapes kodenavn på nettleseren og senere også navnet på selskapets Godzilla-lignende maskot.

Det viste seg raskt at Netscape-koden var lite egnet. Dermed startet Mozilla-prosjektet fra bunnen da. Etter flere år med 0.x- og betaversjoner kunne Mozillas-prosjektet i juni 2002 lansere Mozilla 1.0, som i likhet med Netscape Communicator besto av flere ulike verktøy, inkludert nettleser og e-postklient. Det samme året kom den første tidligversjonen av den rene nettleseren Phoenix, et produkt som senere ble døpt om til Firebird og til slutt til Firefox.

Kilde: Digi.no

Ja, kidsa må kode!

It-bransjen skriker etter utviklere og alle prognoser viser at det er en situasjon som kommer til å vedvare. Samtidig er rekrutteringen til it-studiene lav. Norge utdanner færre kandidater enn vi trenger og selv med tung markedsføring fra bransjen øker ikke tallene. Hvorfor?

Mange assosierer denne aktiviteten med mørke rom, tykke briller, mye pizza og få venner. Det er selvsagt ikke riktig, men det har vist seg vanskelig å kommunisere dette til ungdom som er i ferd med å velge karrierevei.

I lys av dette virker det logisk at obligatorisk koding i løpet av skolegangen kan ta livet av noen fordommer og kanskje vekke interesse hos dem som føler de har talent for det. Dessuten, det er ikke mange jenter i Norge som velger koding som karrierevei. Det skyldes først og fremst at jenter i enda mindre grad enn guttene blir eksponert for det.

Kilde: Computerworld

Sliter med å finne hackere til cyberforsvaret

Ifølge Forsvarets årsrapport for 2012, som ble overrukket forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen onsdag, er deres største problem å få tak i cyberkrigere.

«2013 vil gi flere utfordringer. Den største av dem er knyttet til personell- og kompetanseområdet. Det å rekruttere rettidig kompetanse til organisasjonen, av sivilt og militær personell, beholde og videreutvikle kompetanse og sikre at tap av kompetanse forekommer i styrte former, vil være en utfordring,» kan man lese.

Cyberforsvaret kjemper to forskjellige kriger om de sikkerhetskyndige. Det ene er den beinharde konkurransen fra det godt-betalende private næringsliv og fra sivile grener av myndighetene, som begge to for alvor har fått opp øynene når det gjelder sikkerhetsspørsmål og derfor også søker etter it-sikkerhetsfolk.

Kilde: Computerworld
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket