10. juni 2010

Dalai Lama, homser og naken sensur

Apple leverer den fysiske rammen for opplevelsen. De er de gamle medienes produsenter av papir, vinyl, platespillere og tv-apparater i ett. Men de kontrollerer også det eneste distribusjonspunktet for innhold; de er Posten, Narvesen, bokhandlerne, Platekompaniet og hele dagligvarehandelen samlet i én nettadresse. Når de så bruker denne makten til også å bli redaktørenes redaktør, en überredakteur, som vel Bild ville kalt det, er det på tide å rope varsku.

Ville vi funnet oss i at Samsung, som har laget 40-tommeren borte i hjørnet, bestemte at vi ikke fikk se «The Wire» på grunn av all banningen? Eller at Posten nektet å levere Klassekampen på grunn av tegneren Skauges harselering med offentlige personer? Ville vi kjøpt en CD-spiller som hadde hip hop-filter, eller en pc som nektet oss adgang til Dalai Lamas hjemmeside?

Helga Pedersen vil ikke skjønne dette, hun trives godt med at noen passer på oss til enhver tid. Men finnes det noen andre som kan hindre at eplet faller for langt fra den stammen som borgernes ytringsfrihet og forbrukernes valgfrihet er sprunget ut av?

Kilde: Stavanger Aftenblad
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket