16. juni 2010

Hva er <video>?

Kent Andersen er student ved Interactive Media, London College of Communication. Han har gjennomført et to ukers forskningsprosjekt rundt HTML5s VIDEO-element, og funnene er gjengitt på NRKbeta.

HTML5 er et forsøk på å frigjøre video fra plugins som feks, Adobe Flash. Dessverre har ikke nettleser-produsentene klart å bli enige om et felles format. Google lanserte tidligere denne måneden sitt nye videoformat, WebM, i et forsøk på å tilby et patentfritt åpent alternativ til H.264.

Hvordan har nettvideo utviklet seg opp gjennom tidene, og hvorfor kan dette bli avgjørende for neste generasjons video på nett?

Andersen tror at hvis HTML5 video skal klare å danke ut Flash, må minst tre vilkår innfris:

  • Egendefinerte brukergrensesnitt. Utviklere må ha mulighet til å lage videospillere med utseende som følger resten nettstedet.
  • Mulighet til å tilby flere formater og størrelser til forskjellige enheter, samt falle tilbake til en annen avspillingsmetode hvis nettleseren ikke støtter video-elementet.
  • Samme kvalitet i forhold til størrelse. Tilby samme eller lignende komprimeringsteknikk som Flash, for å sikre rask avspilling.
HTML5 video kan bidra til å tilgjengeliggjøre innhold for brukere med handicap. Undertekster kan tilbys som rene tekstfiler.

Nrk beta
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket