30. juni 2007

Filosofer i virtuelle verdener

Filosofer i virtuelle verdener
De er filosofer. De samler spillforskere fra hele verden. De tar virtuelle verdener på alvor. Og det akademiske støvet vil neppe legge seg over denne ferske akademiske disiplinen på mange år ennå. Møt dataspillfilosofene.

Jeg møter dataspillfilosofene i en verden som på noen måter er like virtuell som dataspillene. For universitetsområdet Blindern i Oslo kan virke som en gold og kjedelig steinørken inntil du kommer inn i hodene på dem som jobber der. Da lyser de mentale plasmaskjermene opp med landskaper i spennende tankeverdener.

Men å navigere i disse tankeverdenene kan være like vanskelig som å finne ut av et dataspill. Fire dataspillfilosofer gjør tappert sitt beste for å geleide meg gjennom tankelabyrintene. Målet er å finne nøkler som åpner dører inn til nye og frydefullt skumle rom der vante forestillinger er snudd på hodet.

For hva er «virkelig»? Hva er virkeligst - steinørkenen på Blindern eller idéene om verden i hodene på forskerne? Hva er virkeligst - utfordringene i World of Warcraft eller en eksamen i dataspillfilosofi?
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket