25. juli 2010

Studere om sommeren? Nei, nei, nei!

Det er slett ikke sikkert det norske samfunnet er best tjent med at studenter mister sommerferien sin. Da er det jo de som skal jobbe.

Den svenske ministeren for høyere utdannelse, Tobias Krantz, vil innføre et tredje semester for svenske studenter i håp om at de kommer raskere ut i jobb. Nå hiver norske opposisjonspolitikere fra KrF, Høyre og FrP seg på, og mener ideen er interessant også for Norge. De er skjønt enige om at muligheten for å studere også om sommeren, vil motivere til færre skippertak, større konsentrasjon, og at flere fullfører studiene.

Det er vanlig å kritisere universiteter for å være virkelighetsfjerne og lite innrettet mot arbeidslivet. Det er om sommeren studenter får nettopp denne realitetssjekken også underveis i studiene: Ved å jobbe og knytte viktige kontakter som er nyttige den dagen de er ferdige. På den annen side: studenter som har råd til det, og vet akkurat hva de vil, bør i større grad ha mulighet til å gå for målet i raskere tempo.

Alt dette er vel og bra. Men det mangler et vektig argument i denne debatten. Hva i all verden skal alle virksomheter som er avhengige av sommervikarer gjøre? Behovet for oppegående, unge voksne til å ta over roret når de slitne, faste ansatte må innta fluktstolene, er stort og påtrengende. Hvem skal betjene IKEA-kundene, tappe øl i seidlene, selge is på fjorden og spenne fast beltene i Tusenfryds Thundercoaster? Hvem skal passe på at papirbunkene ikke vokser til taket på landets offentlige kontorer? Kort sagt: hvem skal passe fortet?

Det er også studenter som holder liv i norske redaksjoner gjennom agurktiden...

Kilde: DN.no
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket