28. april 2009

Om kvalitetsjournalistikkens fremtid og utenriksjournalistikk i den digitale tidsalderen - et slags referat � NONA: nettverket for oss som jobber med

Om kvalitetsjournalistikkens fremtid og utenriksjournalistikk i den digitale tidsalderen

"Den britiske medieprofessoren Adrian Monck feller en knusende dom over journalistenes oppblåste selvbilde," skrev Dagsavisen etter å ha intervjuet Adrian da han var i Norge for å snakke for Institutt for Journalistikk (IJ) og NONA sist torsdag.

Bakgrunnen for utsagnet om journalisters oppblåste selvbilde var Adrians tese om at leserne ofte har helt andre definisjoner av kvalitet enn journalister. Han mente eksempelvis at gratisaviser var den viktigste medieinnovasjonen i moderne tid, noe som burde fortelle oss at ofte holder det å produsere journalistikk som bare er "god nok", noe gratisaviser som f.eks MetroXpress gjør.

Her kom han med forskjellige varianter av en barmetafor, hvor han beskrev journalister som mente leserne bare ville ha de beste årgangene av Bordeaux mens leserne i realiteten foretrakk husets vin. Journalistene vil helst drive undersøkende og dyptpløyende journalistikk, leserne nøyer seg kanskje med kjappe nyheter og gjerne nyheter om "nære ting", som parkeringsbøter og mordersnegler, heller enn de store linjene journalistene hevder seg opptatt av. Tord Nedrelid har liveblogget Adrians tanker rundt kvalitetsbegrepet i endring fra foredraget hans på IJ.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket