3. januar 2010

Fremtiden er til leie - Stavanger Aftenblad

Fremtiden er til leie

Kulturbransjen og mediebransjen går inn i det nye tiåret med akkurat den samme utfordringen: Hvordan skal forbrukerne inspireres, overtales eller tvinges til å betale for produkter som ikke har noen fysisk kvalitet, og som i tillegg lar seg skaffe gratis for den som har samvittighet til det.

Stadig flere aviser eksperimenterer med digital distribusjon også av papirutgavene. Amazon tilbyr foreløpig 88 aviser fra 15 land til selskapets eleser, Kindle. Jeg kan lese dagens utgave av min egen avis på iPhone eller pc hvis den ikke ligger i postkassen. Hvorfor skal jeg eie dette eksemplaret når jeg har lest det, hvis jeg kan leie retten til å lese det?

45-åringene får flakkende blikk og små angstutslett hvis noen foreslår at han skal kvitte seg med cd-samlingen som han har brukt hele sitt voksne liv på å bygge opp. 20-åringen har alt på en harddisk, og engasjerer ikke følelsesapparatet i om det er 7500 eller 12.300 låter der. Hun vet at hun lett kan erstatte alt som blir borte, og at musikkens lagringsmedium ikke har noen verdi i seg selv. Hvis hun fortsetter å tenke slik når hun nærmer seg de 45, vil kulturprodukt i stadig mindre grad bli noe vi kjøper og eier, men i stedet noe vi leier så lenge vi har glede av det.
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket